fbpx

"Бандерівський схрон": на Прикарпатті поранені бійці готують реабілітаційний центр для побратимів

Суспільство 15:15, 10.05, 2016

У селі Клубівці Тисменицького району на Івано-Франківщині поранені майданівці та учасники АТО власними силами створюють реабілітаційний центр. У роботі їх підтримують місцевий парох, голова сільської ради Клубівців та мешканці села.

Районна та вища влада від допомоги учасникам АТО в цьому випадку усунулися. На запрошення волонтерів, які відновлюють під реабілітаційний центр покинуту резиденцію священика, не відгукнулися ні голова Тисменицької РДА, який живе в цьому ж селі, ані виходець з Клубівців міністр культури Євген Нищук. Міністр-майданівець минулого тижня брав участь у міжнародному мистецькому фестивалі країн Карпатського регіону в Івано-Франківську і відкривав каплицю в одному з прикарпатських сіл.

Реабілітаційний центр "Бандерівський схрон" у Клубівцях створюють майданівці з 9-ї сотні, більш відомої як "Михайлівська Січ". Ігор Чернецький, сотник "Михайлівської Січі", голова Комітету поранених на Майдані, а тепер – волонтер і голова громадської організації, в яку об’єдналися 60 учасників Революції гідності, провадить цю ініціативу. Через поранення, які не дозволяють бути на фронті, він із товаришем Євгеном Гарагулею взялися за організацію реабілітаційного центру для поранених атовців, а також вдів, дітей та родин захисників. Допомагає побратимам Валерій Лавринов, позивний Лавр, боєць батальйону "Донбас". Поштовхом до того, щоби вийти за межі допомоги фронту, стало те, що волонтери вивозили поранених. Зокрема, із Дебальцевого.

"Побачили, що треба дати хлопцям зрозуміти, що ти передовсім душа, а потім вже тіло. І захистити від травмуючого впливу суспільства", – так бачить їхнє теперішнє завдання Євген Гарагуля.

На Прикарпаття січовики приїхали завдячуючи дружнім майданівським зв’язкам. Зупинили свій вибір на Клубівцях з кількох причин. Це можливість мати дах над головою, підтримка отця Петра, настоятеля церкви Покрови Пресвятої Богородиці, та порозуміння з сільською владою і громадою.

"Івано-Франківська область найкраще підходить, щоби відігріти душу бійцям",  уважає Ігор Чернецький, маючи на увазі поєднання історії і сучасності. За його словами, на Франківщині панує особлива атмосфера ще й тому, що тут ще "свіжий" досвід УПА.

З ініціативи священика волонтери отримали закинутий будинок – колишнє житло пароха. В радянський час в будиночку була сільська амбулаторія і квартира лікаря. В часи незалежності споруда занепадала. Тож її довелося ремонтувати. Взялися за роботу власними силами. За місяць оновили хатину, склали піч. І вже 13 травня чекають перший – пробний – заїзд. Його учасники, а це наразі буде не більше 7 чоловік, приїдуть на умовно кажучи фізичну реабілітацію – допомагатимуть січовикам закінчити перебудову будинку під реабілітаційний центр.

"Вже можемо приймати 10-12 чоловік. Але плануємо ще добудувати приміщення для ванни-туалету та господарські. Щоби з вересня могти приймати до 24 чоловік – три групи",  пояснює Ігор Чернецький.

Сама реабілітація, як це бачать волонтери, складатиметься з трьох складових: фізична, психологічна і творча. "Бандерівський схрон" співпрацює з "Творчою Криївкою" і переймає їхній метод творчої реабілітації. Також готова до роботи група з 8 волонтерів-психологів.

 

В планах січовиків – організація довгострокової реабілітації також у селі Грабівка. Про це домовлено з побратимами з ОУН.

"Йдеться про те, щоби ці реабілітаційні програми могли працювати тривалий час. Маємо війну не на один рік, і пройдуть її не одна тисяча українців",  каже Ігор Чернецький.

На сьогоднішній день більше 200 тисяч українських бійців мають досвід АТО. І, за даними міжнародних організацій, тільки 15% з них не мають посттравматичного синдрому.

Проект реалізується за особисті кошти волонтерів – за ту державну допомогу, яку вони отримують як поранені на Майдані. А також за підтримки діаспори, зокрема учасників визвольних змагань в Україні у Другій світовій війні. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: