fbpx

"Бандерівський схрон" на Прикарпатті відкриють до Нового року

Суспільство 17:44, 18.12, 2016

На Прикарпатті до Нового року відкриє свої двері "Бандерівський схрон". Це реабілітаційний центр для бійців, які пройшли АТО. Його власними руками розбудовують волонтери, які і самі пройшли Революцію Гідності та війну на Сході.

Ігор Чернецький під час Революції Гідності зазнав тяжких вогнепальних поранень. Попри це став волонтером і не раз їздив на Схід. Чоловік розповідає, що депресія серед учасників АТО – не дивина. Схожа ситуація і з пораненими учасниками Майдану. Тож вирішив для таких створити реабілітаційний центр "Бандерівський схрон", йдеться в сюжеті "5 каналу".

"Із моїх друзів-майданівців, які не були на війні, які не пішли на війну, майже всі не пішли тільки з тієї причини, що в них немає фізичної можливості, тому що вони є поранені. Так на них подивишся, ніби здоровий дядько, а насправді в нього желізяк ціла купа чи там в голові кулі сидять", – каже Чернецький. 

"Бандерівський схрон" на базі старої сільської хати будують від квітня. Все – силами волонтерів. Приїздять на поміч і з інших міст. Зокрема ті, хто після Революції Гідності разом лікувалися у Чехії і тепер називають себе "чеською сотнею".

Активіст Майдану з Хмельницького Олександр Полудніцин розповідає:

"По цій всій хаті зробив, по старій хаті зробив проводку, а зараз вже другим етапом цю прибудову електрифікую".

Ініціатори кажуть: важливо, щоб центр був доступним і для хлопців на візках. Спеціально для них облаштували окремий санвузол. А біля будинку вже закінчують зводити пандус.

Сам пандус дуже пологий, щоб людина сама могла виїхати, щоб її не вивозили.

З пацієнтами "Бандерівського схрону" працюватимуть психологи, реабілітологи та масажисти. Усі – на громадських засадах. Крім того, для бійців влаштовуватимуть екскурсії. Особливу увагу тут приділятимуть творчості. Вже заклали фундамент під майбутню майстерню.

Та хоч помічників чимало, роботи – ще більше. Тож робочі руки вкрай потрібні, кажуть організатори. До кінця грудня "Бандерівський схрон" має прийняти перших шістьох гостей – учасників АТО. Всі заїзди для хлопців будуть безплатними. Однак на харчування та реабілітацію потрібні ресурси. Тож активісти сподіваються на підтримку небайдужих.

Як писав КУРС, закинутий будинок волонтери отримали з ініціативи священика, це колишнє житло пароха. В радянський час в будиночку була сільська амбулаторія і квартира лікаря. В часи незалежності споруда занепадала. Тож її довелося ремонтувати.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: