fbpx

Банки повертатимуть українцям вкрадені з карток кошти

Економіка 23:51, 26.02, 2016

З 1 серпня платіжна система Visa впровадить в Україні принцип нульової відповідальності для власників її карт.

Про це розповіла директор з управління ризиками компанії Visa Лариса Макарова в ході круглого столу "Шахрайство в фінансовій сфері", організованого "Фінансовим клубом", повідомляє Економічна правда.

"Такий принцип працює в США дуже давно. Visa вирішила поширити його на весь світ. Якщо шахраї вкрали гроші з карти людини без її сприяння, то людина не несе відповідальності за це", – сказала Макарова.

"Після проведення розслідування банк повинен буде повернути їй гроші. Ми даємо банкам півроку, щоб підготуватися і впровадити інструменти для цього",  додала вона.

Як відомо, в Україні питання крадіжки грошей з карт стоїть гостро. У минулому році Верховний суд виніс окрему правову позицію, в якій вказав, що банки зобов'язані власним коштом повертати клієнтам гроші, вкрадені з їх карт шахраями, якщо немає доказів, що клієнти самі спровокували крадіжку своїми діями або бездіяльністю.

Проте банки часто відмовляють у поверненні коштів через те, що клієнт повідомив про крадіжку вже після здійснення неправомірної трансакції, пише видання.

До тих банків, які не виконуватимуть цю вимогу, Visa збирається застосовувати заходи впливу. Але які це будуть санкції, вона не розголошує.

У Нацбанку пояснюють, що клієнти банків можуть користуватися такою прерогативою в своїх інтересах.

"Раніше в законодавстві максимальна відповідальність власника платіжної картки становила 1,5 тисячі гривень. Але банки сказали, що у наших громадян не такий менталітет і вони будуть використовувати це проти банків. Були внесені зміни в законодавство, і від цієї норми відмовилися",  розповів начальник відділу департаменту платіжних систем НБУ Володимир Харченко.

Учасники ринку вважають, що довести вину клієнта в крадіжці грошей складно.

"Незрозуміло, як оцінювати ситуацію, коли пін-код написаний на карті і вона втрачена. Або клієнт повідомив всі свої дані комусь. То хіба має банк відповідати за це?"  здивований начальник відділу моніторингу ризиків платіжних карт управління економічної безпеки "Укрексімбанку" Анатолій Денис.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: