fbpx

Батьки учнів у Дорі домагаються звільнення директорки школи

Суспільство 09:35, 13.02, 2017

У Яремче (точніше, у с. Дорі, що входить до його складу) батьки незадоволені роботою директора школи Галини Проворової. Вони нарікають на її бездіяльність, безініціативність та відстороненість від усіх моментів, що не стосуються навчання учнів. Її винять у тому, що в школі немає харчоблоку та спортзалу, і просять звільнити з посади.

Заяву з проханням посприяти у звільненні директора Яремчанської ЗОШ №2 Галини Проворової вони надіслали у міське управління освіти, виконком та міському голові.

У тексті заяви йдеться про те, що директор не проявила жодного інтересу до прискорення будівництва приміщення школи. Навіть більше – стримувала процес введення в експлуатацію третьої черги добудови, де розміщені їдальня і спортивний зал. А ще сказано, що вона принижує гідність дітей, не прислухається до думки громади, підвищує голос, йдеться у статті Ірини Федоляк у "ГК".

А ще вони твердять, що директор приймає дуже нестандартні адміністративні рішення. До прикладу, у 4-му класі – дві вчительки. Вони щодня міняються, кожна пояснює матеріал по-своєму, відтак діти спантеличені. У педагогічному колективі ситуація теж доволі напружена. Коли директор заходить в учительську, вчителі якомога скоріше намагаються звідти вийти.

Останньою ж краплею, що переповнила чашу батьківського терпіння, стало те, що з 1 вересня 2016 р. діти не мають де харчуватися, а уроки фізвиховання через відсутність спортзалу відбуваються на вулиці, навіть коли температура нижче нуля.

Раніше діти ходили харчуватися у кафе поряд зі школою. Батьки кажуть, що це була налагоджена співпраця з підприємцем, затверджена на рівні управління освіти. Та на початку навчального року директор відмовилася від послуг харчування у цьому закладі, адже в школі мала бути своя їдальня. Проте надворі вже лютий, а діти харчуються бутербродами. Старшокласники мають багато уроків, додаткові заняття, тож до 16-17-ї год. сидять на сухому пайку або й зовсім голодні.

Ремонтні роботи у школі ще не завершені, не освоєні 1 млн. 400 тис. грн на зовнішні роботи, які в холодну пору ніхто не робить. Об’єктивно керівник має підстави не відкривати приміщення – немає паперу та й по всьому. Але фактично від цього страждають діти, і з цієї реальності слід виходити, зауважують батьки.

В управлінні освіти Яремче не підтримують позицію батьків.

"Ситуація не відповідає дійсності, – розповідає начальник управління Іван Онутчак. – Звернення дійсно було. На місце виїжджали представники виконавчого комітету, депутати і я особисто, ми брали участь у загальних зборах, де також були запрошені заявники. На збори вони не з’явилися, факт не підтвердився. Керівник відповідає займаній посаді, жодного пункту посадових обов’язків не порушував. Було встановлено, що ця заява не відповідає критеріям норм етики, які побутують в демократичній країні".

За словами Онутчака, під батьківським зверненням – 179 підписів (збір підписів триває і на час написання матеріалу їх було вже 241 – авт.), але значна частина жителів підписували його, щоб прискорити будівництво харчоблоку.

"Наразі комплекс ще не переданий на баланс, він ще в процесі добудови. Харчування дітей там ще не здійснюється. Жителі хотіли пришвидшити процес введення в експлуатацію харчоблоку, тому й збирали підписи. А ці підписи прикріпили до заяви, у якій йшлося про неправомірні вчинки керівника", – зауважує чиновник.

Він каже, що Галина Проворова працює в цій школі з 1982 року, а на посаді директора – з 27 серпня 1998 року.

"За цей час жодної скарги щодо неї не було. Це дискусійне питання виникло через представника громади, який очолює громадську організацію "Край" і який неправомірно на території школи чи поблизу неї зрізав дерева, а керівник зробила йому зауваження. Запитала, чи є для цього у нього відповідні документи, погоджені в адміністративних установах – виконавчому комітеті та управлінні освіти. Це все перейшло в дискусію і наслідок – збір підписів", – пояснив він.

Цей конфлікт, як розповіли батьки, виник під час перенесення пам’ятника Тарасові Шевченку, що стояв біля школи. Монумент був розміщений на куті, попри нього діти виходили на дорогу, і задля їхньої безпеки люди вирішили перенести пам’ятник. Василь Тоненький запевняє, що переміщали його цивілізовано, попередньо отримали дозвіл у міськраді. І щоб облаштувати коло пам’ятника алею, довелося зрізати два дерева. А директор школи, знаючи про це все, викликала поліцію і звинуватила людей у незаконних діях.

Стосовно нинішньої напруги директор Яремчанської ЗОШ №2 Галина Проворова каже, що батькам звіт про роботу школи надішле міськвиконком. Зокрема, і щодо інциденту, який виник. А всі питання введення в експлуатацію харчоблоку та спортзалу – це до міської ради. Будівництвом директор школи не відає, лише навчально-виховним процесом.

Призначення керівників закладів освіти регулюється постановою Кабміну №827 від 13 жовтня 2015 р. "Про затвердження Порядку призначення на посаду керівників загальноосвітніх навчальних закладів державної форми власності". Призначення здійснюється МОН, іншими центральними органами виконавчої влади за результатами конкурсного відбору шляхом укладення контракту. До складу конкурсної комісії включаються представники засновника, педагогічного колективу, громадського об’єднання батьків учнів навчального закладу, а також органу місцевого самоврядування.

Відтак є сподівання, якщо громадськість і педколектив братимуть участь у виборі керівника навчального закладу на визначений термін, а не пожиттєво, то такі конфлікти у майбутньому не виникатимуть.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: