fbpx

Безвіз – це не лише право, а й обов'язок: франківцям розповіли, як безперешкодно виїхати за кордон. ФОТО, ВІДЕО

Суспільство 18:29, 10.07, 2017

На Вічевому майдані в Івано-Франківську ГО "Європа без бар'єрів" провела для іванофранківців інтерактивну гру, учасники якої збирали документи для подорожі за кордон.

Учасники гри спершу вибирали мету поїздки: туризм, працевлаштування, освіта. Відтак з переліку документів вказували "прикордоннику", роль якого виконувала виконавчий директор ГО "Європа без бар’єрів" Ірина Сушко, які з них необхідно мати, щоб перетнути кордон. Відтак "митник" – Уляна Сидор – директор ГО "Центр муніципального та регіонального розвитку – ресурсний центр" – розпитувала про речі, які необхідно задекларувати при перетині кордону.

"Сьогодні ми в Івано-Франківську з інформаційною кампанією для того, щоб пояснити всім тим, хто хоче регулярно їздити до Європейського Союзу і країн Шенгену безвізово, що це право, але водночас воно має свої певні обов’язки і обмеження",  відзначила Ірина Сушко.

За її словами, на сьогодні майже 100 тисяч українців з біометричними паспортами скористалися безвізовим режимом. З них 48 осіб не були пропущені за кордон. Це орієнтовно 0,5% від загальної кількості.

"Перша причина – це те, що не було власне біометричного паспорта. Тобто людина думала, що зі старим паспортом може скористатися безвізом, друга причина – нездатність обґрунтувати свою ціль візиту. Третя – це візово-міграційні порушення, які люди вчинили  в минулому", – відзначила Сушко.

Вона підкреслила, що ГО "Європа без бар'єрів" домагається міграційної амністії для тих українців, які колись виїхали до країн ЄС як трудові мігранти і тепер не можуть повернутися.

"Тому що вони знають, що їх не впустять назад, і сьогодні треба проводити перемовини з конкретними країнами – членами ЄС – для того, щоб цю ситуацію врегулювати", – підсумувала Ірина Сушко.

Нагадаємо, 11 червня набув чинності безвізовий режим між Україною та Європейським Союзом, що надає можливість українцям подорожувати без віз до 30 країн Європи.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: