fbpx

Безвізовий режим важливий для 57% українців – опитування

Суспільство 18:52, 25.02, 2016

Запровадження безвізового режиму важливе для 57% українців. Такої позиції дотримується абсолютна більшість жителів західних (80%) і центрального (64%) регіонів України.

Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" спільно з соціологічною службою Центру Разумкова, повідомляє "Економічна правда".

На півдні громадська думка щодо важливості безвізового режиму балансує приблизно на рівному розподілі на тих, для кого можливість їздити без віз важлива (44%), і тих, для кого це не має значення (47%).

На Сході і Донбасі важливим безвізовий режим вважають по 39% місцевих жителів, а більшість в обох цих регіонах (55-56%) не вважає, що скасування візового режиму є значущим.

Якщо у 2016 році буде запроваджено безвізовий режим з ЄС, то заявлена готовність скористатися ним і поїхати до країн Шенгенської зони коливається від 18% серед жителів Донбасу до 45% мешканців Заходу.

Основною метою, з якою жителі будь-якого макрорегіону готові були б поїхати до країн Шенгенської зони, є туризм.

Згідно із даними опитування, в українському суспільстві поступово зростає сприйняття українцями самих себе як європейців.

Так, якщо у травні 2013 році відчували себе європейцями 34% і не відчували – 55% українців, то у грудні 2013 році це співвідношення становило 44% та 50%, відповідно, а в листопаді-2015 ті, хто відчуває себе європейцями, вперше опинилися у відносній більшості – 47% можуть себе назвати європейцями і 42%  ні.

Для того, аби відчувати себе європейцями повною мірою, українцям потрібний певний рівень матеріального добробуту – так вважають 47% населення; відчуття захищеності з боку закону (33,5%), повага цінностей демократії та прав людини (23%) та можливість їздити до інших європейських країн без віз (23%).

Попри те, що чинник добробуту лишається на першому місці, як і раніше, зараз на нього орієнтується на 12% менше громадян, аніж у травні 2013 року (59%).

Соціологічне дослідження проводилося 14-22 листопада 2015 року в усіх регіонах України, крім окупованих територій  Криму, частини Донецької і Луганської областей.

Опитано 2009 респондентів віком від 18 років. Похибка вибірки становить 2,3%.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: