fbpx

Більшість прикарпатців хотіли б заробляти 5 тисяч гривень на місяць

Економіка 13:25, 01.07, 2016

На початку 2016 року було проведено вибіркове опитування домогосподарств Івано-Франківщини, в ході якого вивчалась думка прикарпатців щодо першочергових напрямів спрямування можливих додаткових коштів.

За отриманими даними, при значному збільшенні доходів більшість домогосподарств нашого краю спрямували б їх в першу чергу на лікування, придбання одягу і взуття, купівлю побутової техніки, відпочинок та покращення харчування (45,5%–39,1% від загальної кількості), інформує КУРС з посиланням на Головне управління статистики в Івано-Франківській області. Кожна п’ята родина направила б зайві кошти на поліпшення своїх житлових умов, 22,5% сімей – на купівлю автомобіля, 18,1% – на здобуття освіти. Кожне дев’яте домогосподарство, за можливості, спрямувало б кошти на накопичення, кожне десяте – на розвиток підприємництва.

В цілому по Україні пріоритетними напрямами використання додаткових доходів були: відпочинок та лікування, покращення житла та придбання одягу і взуття – про це повідомило від 51,5% до 37,9% співвітчизників.

Порівняно з 2014 роком зменшилась частка домогосподарств Прикарпаття, які витратили б додаткові кошти на поліпшення житла (на 36,5 в.п.), раціону харчування (на 10,1 в.п.), на відпочинок (на 7 в.п.), отримання освіти (на 5,6 в.п.) та накопичення (на 1,8 в.п.). Разом з тим, збільшилась питома вага сімей, які спрямували б кошти на придбання одягу і взуття (на 26,9 в.п.), побутової техніки (на 17,3 в.п.), розвиток підприємництва (на 8,7 в.п.), купівлю автомобіля (на 7,4 в.п.) та отримання необхідного лікування (на 1,8 в.п.).

Щоб не відчувати себе бідними, майже дві третини домогосподарств нашого краю вважають, що їх грошовий дохід повинен становити близько 5000 грн на одну особу в місяць, одна третина – близько 10 000 грн, разом з тим дві третини сімей області впевнені, що за їх добробут несе відповідальність як держава, так і вони самі.

Одностайною була думка прикарпатців щодо найважливіших для них соціальних та особистих цінностей. Так, за результатами дослідження, основним пріоритетом більшість домогосподарств області вказали здоров’я (85,8%), другим – сім’ю та дітей (76,8%), третім – матеріальний добробут (34,2%).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: