fbpx

Бійці 5-го батальйону рвуться в АТО, щоб позбутися клейма зрадників

Суспільство 17:31, 03.10, 2014

Батальйону "Прикарпаття" дорікають тим, що через них передові частини залишилися без прикритого тилу, коли бійці батальйону самовільно пішли із зони бойових дій в Івано-Франківську область.

"Залишати свої позиції без узгодження і потім з'являтися за сотні кілометрів від місця дислокації, оголивши тили своїх побратимів, які в той час перебували в реальних і важких військових протистояннях з російським агресором, це, безперечно, дезертирство. І про це треба говорити чесно і відкрито", – заявив радник Міністра внутрішніх справ України Зорян Шкіряк.

Самі бійці стверджують, мовляв, батальйон відійшов через брак амуніції і бойової техніки. Хоча інші підрозділи захищалися до кінця. У момент російського вторгнення багато українських підрозділів втекли, залишивши на позиціях бронетехніку і артилерію. Прикарпатці стверджують, що їхній батальйон теж залишився без підтримки, пише ТСН.

Спершу 5-ий батальйон відступив до Розовки. Комбат Віталій Комар стверджує, що кілька днів чекав розпоряджень вищого командування. Але не дочекався. Виявилося, командувач сектором "Д" Петро Литвин трохи раніше теж втік із зони АТО.

Комбат Віталій Комар самовільно вирішив долю свого батальйону. За наказом командира, "Прикарпаття" виїхали із зони АТО. Поїхали додому. При тому, що інші частини, що відступили, залишилися на Донбасі і пізніше все-таки повернулися на передову.

На момент повернення батальйону було порушено кримінальну справу. З вересня комбат Віталій Комар офіційно став підозрюваним за кількома статтями Кримінального кодексу. Стаття 402 – "Непокора", стаття 409 – "Ухилення від військової служби шляхом самокалічення або іншим способом" і стаття 426  "Бездіяльність військової влади". У підсумку, командиру батальйону "Прикарпаття" світить до 10 років в'язниці.

Віталій Комар умовно звільнений. За нього внесено заставу в 60 тис. грн. Комбат перебуває вдома, в рідній Коломиї, в колі рідних і друзів.

Зараз бійці Прикарпаття хочуть повернутися на Схід. Це шанс скинути з себе тавро зрадників.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: