fbpx

"Буровикам – роботу, Україні – нафту!" – в Долині пройшла акція протесту нафтовиків

Суспільство 19:49, 28.03, 2017

Працівники нафтогазової галузі вчергове вийшли на мирну акцію протесту "НІ! – розвалу, звільненням, беззаконням в ПАТ "Укрнафта", ТАК! – відродженню українського нафтогазовидобутку!" В Долині вимагають в керівництва ПАТ "Укрнафта" припинити політику знищення галузі на Прикарпатті, не допустити ліквідації Прикарпатського УБР та скорочення працівників.

Сьогодні під стінами НГВУ “Долинанафтогаз” такі вимоги озвучили голови первинних профспілкових організацій НГВУ “Долинанафтогаз” Володимир Марилів, Прикарпатського УБР Григорій Третяк, Долинського газопереробного заводу Зиновій Грицай та працівники цих структурних підрозділів і прийняли резолюцію. На підтримку протестуючих до акції долучились і депутат Надвірнянської районної ради від партії “ВОЛЯ” Тетяна Пришляк та помічник народного депутата Юрія Дерев’янка Ольга Ганиш, які вже більш як півроку допомагають захищати інтереси працівників, інформує прес-служба партії “ВОЛЯ”.

Як відомо, ПАТ “Укрнафта”, незважаючи на позицію профспілки та попри відсутність рішення НАК “Нафтогаз України”, продовжує вчиняти дії, спрямовані на ліквідацію Прикарпатського УБР – прийнято накази про передачу всіх транспортних засобів Прикарпатського УБР в інші підрозділи та місцевості. При цьому про подальше працевлаштування майже сотні працівників, які працювали на цих транспортних засобах, навіть не згадується.

“9 березня 2017 р. в УБР надійшли накази про передачу всіх транспортних засобів в інші підрозділи та місцевості. Причому наказано це зробити “заднім числом” з 1 березня 2017 р.,  повідомив Григорій Третяк.  Інформація про те, що людей, як колись кріпаків, планують передавати разом з транспортом виключно за розсудом столичних “керівників”, без їхньої згоди, без попередження, без врахування переважного права на залишення на роботі, без погодження, врешті-решт, з профспілкою, як це передбачено колдоговором, обурила колектив спочатку транспортного цеху, а потім і інших підрозділів УБР”.

Аби привернути увагу суспільства та можновладців до ситуації, яка склалася через антидержавницькі та антисоціальні дії керівництва ПАТ “Укрнафта”, та показати готовність колективу Прикарпатського УБР, таку акцію вже було проведено 14 березня, повторили її і сьогодні.

“Основна вимога протестуючих – недопущення ліквідації Прикарпатського УБР, де працює близько 14 000 працівників, та знищення нафтової галузі на Прикарпатті. Якщо буде знищене це управління, така ж доля чекатиме нафтогазовидобувне управління, а дальше і завод”, – відзначив Григорій Третяк.

“Ми не можем не проводити такі акції, коли правління ПАТ “Укрнафта” виходить за рамки законодавства. Нафтова галузь є надзвичайно прибутковою, якщо правильно її організувати, а така політика призводить до її розвалу”, – додав Зиновій Грицай, голова первинної профспілкової організації Долинського газопереробного заводу.

Представник Надвірнянщини, депутат районної ради Тетяна Пришляк висловила підтримку протестуючим, адже дії керівництва ПАТ “Укрнафта” несуть загрозу нафтогазовій промисловості в цілій області.

“Я виросла в родині нафтовиків, мій батько майже сорок років працював в Надвірнянському УБР. Ліквідація цього УБР була страшною втратою для буровиків та їхніх сімей. Я пригадую, як важко переживав це мій батько, буровик з великим стажем, відзначений державними нагородами, він, як і сотні надвірнянських нафтовиків, вкладали в галузь усі свої вміння та душу, віддавали цій нелегкій професії здоров’я та сили. Тоді закриття Надвірнянського УБР відбулося за мовчазної згоди влади, депутатів. Сьогодні цього допустити не можна. Адже нам добре відомо, які наслідки мають подібні “реорганізації”, “реформи” та “оптимізації”. На всіх рівнях влада говорить про енергетичну незалежність України, про те, що потрібно боротись з безробіттям, але те, що робить ПАТ “Укрнафта”, порушуючи закони, статут підприємства, трудові угоди, свідчить про інше. Ба більше, ніхто не надає економічного обґрунтування потреби такої реорганізації, який з цього буде соціально-економічний ефект і що буде з працівниками”, – відзначила Пришляк.

За права й інтереси працівників управління вже півроку бореться команда юристів і депутатів від “ВОЛІ” разом з нардепом Юрієм Дерев’янком. Вже було направлено чимало запитів та звернень Юрієм Дерев’янкм, депутатом облради Ольгою Федишиною, депутати від “ВОЛІ” ініціювали їх прийняття у місцевих радах, а нещодавно, 24 березня, Дерев’янко зачитав запит на засіданні Верховної Ради.

“На жаль, ми розуміємо, що керівництво ПАТ “Укрнафта” не чує людей і далі вчиняє дії з ліквідації Прикарпатського УБР. Юрій Дерев’янко днями у Верховній раді зачитав запит з вимогою не допустити ліквідації структурних підрозділів ПАТ “Укрнафта”, які знаходяться на території Івано-Франківської області, переглянути рішення про реорганізацію підприємства і врахувати позиції місцевих рад, Центральної ради профспілки, первинних профспілкових організацій, народних депутатів, викладені у їхніх зверненнях, а також надати економічне обґрунтування такого скорочення”, – зазначила помічник нардепа, юрист Ольга Ганиш.

Крім того, Григорій Третяк повідомив, що завтра у Києві має відбутися зустріч представників профспілкових організацій з керівництвом “Укрнафти” та головою НАК “Нафтогаз” Андрієм Коболєвим, де обговорять подальшу долю Прикарпатського УБР.

“Хотілось би, щоб ми завтра поставили крапку у цьому питанні і було вирішено залишити Прикарпатське УБР. Це важливо і для нафтового майбутнього України, і для працівників нафтогазової галузі”, – зазначив Третяк.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: