fbpx

Через нові ГЕС на Дністрі кілька прикарпатських сіл опиняться під водою, домівки втратять сотні родин

Суспільство 18:36, 08.02, 2017

Про це говорять голови прикарпатських сіл, розташованих на берегах Дністра. Громади стривожені планами будівництва каскаду ГЕС на Дністрі: люди вважають, що це спричинить затоплення значних площ цінних чорноземів, а сотням родин доведеться відселятися з батьківської землі.

Про негативні наслідки запланованого урядом будівництва шести ГЕС на Дністрі в межах Івано-Франківської та Тернопільської областей йшлося сьогодні на круглому столі в Івано-Франківську. Захід зібрав науковців, представників місцевих громад і влади, активістів. 

Наслідки будівництва ГЕС найбільше хвилюють громади сіл, розташованих у каньйоні Дністра. 

Як повідомив голова села Долина Микола Дземан, будівництво каскаду ГЕС призведе до затоплення 70 га території села, деведеться відселити дві сотні сімей. Будуть затоплені церква і клуб. Тому сільська громада одностайно і категорично проти будівництва ГЕС. 

Представники села Городниця розповіли, що за попередніми підрахунками буде затоплена третина території села. Гоородниця просить організувати зустріч з міністром енергетики Ігорем Насаликом і закликає підтримати ініційовану на Тернопільщині петицію до президента з вимогою зупинити проект будівництва каскаду ГЕС на Дністрі. Марія Починок, яка представляла Городницю, також пропонувала зібрати підписи мешканців усіх прибережних сіл трьох областей і надіслати його в Кабмін та ВРУ. 

Сільський голова Побережжя Леся Іванків зазначила, що громада дуже стривожена намірами будувати ГЕС. Село оточене дамбами, люди бояться проривів і затоплень. Громада планує найближчим часом розглянути це питання на сході села і оголосити про свою позицію. 

Як писав КУРС, фахівець із безпеки гідротехнічного та гідроенергетичного будівництва, доктор технічних наук Дмитро Стефанишин застерігає, що зведення каскаду з шести ГЕС на верхньому Дністрі загрожує затопленням значних територій вище по течії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: