fbpx

Чернівецька єпархія УГКЦ відокремилася від Коломийської

Суспільство 16:31, 12.09, 2017

Територія нової єпархії буде виокремлена з дотеперішньої Коломийсько-Чернівецької єпархії та буде охоплювати Чернівецьку область. Єпархія буде належати до Івано-Франківської митрополії.

У вівторок, 12 вересня 2017 року, у Ватикані повідомлено про те, що Святіший Отець ознайомлений з рішенням Синоду Єпископів УГКЦ про створення Чернівецької єпархії з осідком в місті Чернівці. Про це повідомила прес-служба Івано-Франківської архієпархії УГКЦ.

Відповідно до приписів церковного права, Синод Єпископів УГКЦ надав свою згоду Отцеві і Главі Церкви на іменування владики Йосафата (Мощича), єпископа-помічника Івано-Франківської архиєпархії, першим правлячим єпископом Чернівецької єпархії.
 
Про дату проведення інтронізації повідомлять згодом.
 
Довідково: площа Чернівецької області 8100 км², кількість населення (станом на 1 грудня 2015 року) становила 909 997 осіб. Адміністративний устрій області: обласний центр − місто Чернівці, у складі області 11 районів.
 
Наприкінці 80-х років розпочалась реабілітація УГКЦ та її вірних в Україні. 8 січня 1990 року чернівецькі греко-католики провели першу легальну відправу біля дверей собору Успіння Пресвятої Богородиці. Собор офіційно було відчинено 6 жовтня 1991 року.
 
У 1990-х роках чернівецька громада УГКЦ входила до складу Івано-Франківської єпархії УГКЦ.
 
У 1993 році було утворено Коломийсько-Чернівецьку єпархію. Чернівецький собор Успіння Пресвятої Богородиці набуває статусу Прокатедрального собору Коломийсько-Чернівецької єпархії. 17 квітня 2006 року правлячий єпископ Коломийсько-Чернівецької єпархії владика Микола (Сімкайло) проголосив створення Буковинського вікаріату Коломийсько-Чернівецької єпархії Української Греко-Католицької Церкви.  
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: