fbpx

Чому цивільні справи "зависли" у районних судах, – голова апеляційного суду

Суспільство 13:30, 12.12, 2016

В Івано-Франківську відбувся брифінг голови апеляційного суду в Івано-Франківській області Богдана Гриновецького, на якому він пояснив причини затримки у розгляді проваджень.

Богдан Гриновецький попередив учасників судових справ про затримки у розгляді цивільних та кримінальних проваджень.

Читайте: В апеляційному суді жаліються на нестачу суддів: прикарпатців попереджають про затримки у розгляді справ

Найбільше скарг на роботу Яремчанського суду, де не вистачає суддів.  

"Я звертався до вищих судових інстанцій, щоби вжили заходів. Надіслали відповідь, що наше звернення – на стадії вивчення. Я до цього ставлюся з деяким нерозумінням,  прокоментував ситуацію голова апеляційного суду в Івано-Франківській області Богдан Гриновецький.  В новому законі про судоустрій передбачено, що в такий суд можна направляти у відрядження суддів з інших районних судів, де менше навантаження. Ми вивчили це питання, є такі суди в нашій області. Можна прийняти рішення про відрядження хоча б одного судді в Яремче, тоді зніметься маса скарг".

Подібна ситуація, коли через відсутність суддів істотно затримуються строки розгляду справ, у Снятинському та Верховинському районах.

За словами Гриновецького, як мінімум 5 районних судів мають такі проблеми в частині розгляду цивільних справ. В цих судах працюють по одному, два чи троє суддів. Є випадки, коли неможливо сформувати колегію суддів для розгляду справи (у колегії передбачається участь трьох суддів), оскільки один з них брав участь у досудовому слідстві. Відтак справу переносять на розгляд в інший район.

Річ у тому, що у випадку нестачі суддів кримінальні справи чинне законодавство дозволяє скеровувати на розгляд в інші суди. Що й робиться. Але не цивільні справи.

"Місце розгляду цивільних справ змінити неможливо, це буде порушенням принципу підсудності. Що означає скасування будь-якого, навіть правильного по суті, рішення суду в апеляційній інстанції. Тому ми утримуємося від такої практики",  пояснив Богдан Гриновецький.

"Потерпатимуть передовсім пересічні мешканці при розгляді цивільних справ – а це розлучення, аліменти, банківські кредити, майно, виїзд дітей за кордон тощо",  підтримала головний спеціаліст зі зв'язків з громадськістю апеляційного суду Івано-Франківської області Людмила Безусова-Попович.

За словами представників суду, такими є реалії перехідного періоду судової реформи. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: