fbpx

Несподівані літні можливості: чим зайнятися на вихідних у Франківську

Суспільство 08:45, 22.07, 2017

Дощитиме, але це не привід відмовлятися від активності. Франківськ жваво проживе ці вихідні, тож приєднуймося – встигнемо все: і пробігтися, і катнути з дітками, і познайомитися з цікавими людьми та послухати цікаві речі. А ще – добряче підсолодити життя.

Стартувати без комплексів

Сьогодні, в суботу, 22 липня, франківців запрошують на ранковий забіг в форматі runday у міському парку Шевченка. Бігти в дружній і веселій атмосфері пропонують усім без винятку і без комплексів – незалежно від віку, статі і кілограмів.

Точка збору, старту та фінішу – вхід у міський парк із вул. Чорновола. Маршрут забігу: від входу по центральній алеї міського парку – до пішохідної зони на вулиці Шевченка – по центральній алеї міського парку – до входу на Чорновола. Всього 2,5 км – два кола.

Збір – 8:30. Зареєструватися можна на www.runday.org, або на місці. Участь – безкоштовна. 9:00 – старт забігу.

1

На цьому бігова програма у Франківську на цих вихідних не завершується. У неділю, 23 липня, о 12 годині усі охочі матимуть змогу взяти участь у спортивному забігу з голим торсом навколо міського озера, що в Івано-Франківську.

Як зазначають організатори – представники Центру громадських ініціатив ГО "Зразок", – під час заходу хлопці будуть бігти без футболок, а дівчата – в купальниках. Вау!

Летіти на запах меду

2

Два дні на площі Ринок блія міської ратуші в Івано-Франківську вируватиме Свято медів. З 9.00 до 22.00 години пасічники з усього Прикарпаття та з інших українських міст зустрічатимуть гостей. Традиційно на цей щорічний фест до Франківська приїздять зі своїм крамом бджолярі з усієї Західної України, привозять свої меди пасічники з Поділля, Чернігівщини, Миколаївщини, виставляють на дегустацію і продаж медові напої офіційні виробники.

Цьогоріч на міжнародний фестиваль меду "Меди Прикарпаття-2017" від спілки "Бджолокрай" також запрошені пасічники з-за кордону – чекають делегації із міст-побратимів Івано-Франківська. Впродовж двох днів фестивалю проходитимуть семінари та майстер-класи, цікаві лекції від видатних пасічників та науковців галузі. Для франківців організують різні розваги та проваватимуть смаколики.

Провести сімейний вікенд на колесах

Є нагода провести вихідний всією сім'єю – дуже корисно і весело. Франківців запрошують на круту подію "Велодіти". Круту, бо її влаштовують ресторан "Zdorovyu" спільно з Kids Bike Camp 2017.

Зустрічаємося в ресторані "Zdorovyu", вип'ємо лимонаду, познайомимось та послухаємо інструктаж з їзди на велосипеді, одразу після якого всі разом поїдемо до міського озера.

Якщо ваша дитина має велосипед, а ви турбуєтесь про неї та її знання в великому велосвіті, і просто якщо ви хочете провести цікаві сімейні вихідні разом – приєднуйтеся! Обіцяють, що цікаво буде і малим, і дорослим.

"Велодіти" стартує в неділю о 14:30. Місце зустрічі – вул. Володимира Великого, 10б. Реєстрація за тел.: 0950018662. Участь безкоштовна.                           

Послухати музику і зробити добру справу

3

У неділю, 23 липня, у Франківську виступить відома оперна співачка, примадонна Вроцлавської опери Ірина Житинська. Благодійний концерт на підтримку майстерні для дітей з особливими потребами відбудеться в храмі Матері Божої Неустанної Помочі. Це чудова можливість послухати виконавицю світового рівня і водночас зробити добру праву для дітей.

Майстерня, яка діє при церкві, дає можливість дітям з особливими потребами займатися різним ремеслом, реалізовуватися та розвиватися. Її своїм коштом утримують парафіяни, відтак потрібна постійна підтримка.

Храм, де відбудеться благодійний концерт, розташований на вулиці Івасюка, 46-а.

Прийти на зустріч у "Квадраті Курбаса"

4

Урбаністика, музика і театр – цієї неділі "Квадрат Курбаса", громадський простір на вулиці Леся Курбаса у Франківську, до відпочинкової додає культурну програму.  

Її учасницею буде Зіґрід Німер – співзасновниця та керівник ufaFabrik у Берліні, експерт з урабаністики і зміни міського середовища. Іноземна гостя поділиться досвідом ревіталізації постіндустріальних територій під час зустрічі з активними містянами та всіма зацікавленими. Зустріч з 16.00.

Вперше в історії Нового Театру куліси відкриються посеред вулиці. На "Квадраті Курбаса" – театральне дійство. Вистава під назвою "Балкон Крігера" – це спроба вшанування пам'яті жертв одного з найбільших КАТІВ України під час Другої світової війни. Початок з 19.00.

Впродовж усього часу "Квадрату" будуть лунати українські пісні під акомпанемент акустичної гітари. Виконавиця – Христина Березовська. Свій перформенс музикант доповнить грою на скрипці.

Нагадуємо: місце зустрічі змінити не можна – з 16.00 до 21.00 на "Квадраі Курбаса".

Дізнатися жіночі секрети

5

Тільки для жінок. Поговорити про інтимне жіноче здоров'я за келихом шапманського пропонують о 18:30 в неділю, 23 липня. Місце зустрічі – ресторан-клуб "ATMOSFERA", вул. Мазепи, 168.
Вартість вхідного квитка – 50 грн. Деталі та замовлення квитків за телефоном 0667724997. Вік жінки – не лише її зовнішній вигляд, краса, але передовсім внутрішній стан, наголошують організатори. Обіцяють говорити відверто про дуже жіночі речі – наприклад, як відновитися після пологів або як пережити клімакс.

Подивитися

6

Історична військова драма "Дюнкерк" від режисера Крістофера Нолана йде в кінотеатрі "Люм'єр".

Вартий уваги сюжет і видовищні батальні зйомки без надмірностей. Хоч фільм має позначку "16 плюс".

Одна з найяскравіших сторінок в історії Другої світової Війни. Сотні тисяч французьких, бельгійських та англійських солдатів опинилися притиснутими німецькими військами спиною до Атлантичного океану поблизу Дюнкерка. Здавалося б, у них немає жодного шансу, щоб піти звідти живими і не потрапити в полон. В цей час повітря повинно об'єднатися з землею, море із сушею, військові з цивільними. Саме завдяки підтримці авіації, яка кожен день відправляла сотні літаків на захист військ, саме завдяки звичайним торговельним судам і катерам місцевого населення у сотень тисяч солдатів з'явилася надія на повернення додому.

Вартість квитків: 50, 60, 70 грн

Сеанси: 14:30; 16:50; 19:10; 21:35

Прочитати, щоб перенестися

7

Цими днями вийшла в українському перекладі перша книжка Мартіна Поллака "До Галичини" (Nach Galicien). У ній письменник, як вказано в анотації, "розвіює австрійський "цукровий" міф про колишню коронну землю Австро-Угорської імперії. Його уявна подорож проходить Східною Галичиною – ландшафтами скрути й нужди, де нафтові магнати та рабини-чудотворці гротескно співіснують із бідними єврейськими штетлями, де русини, поляки, румуни, гуцули, вірмени, караїми, німці, роми ледь виживають у корумпованому й неписьменному краї, де водночас твориться багатомовна культурна мозаїка та пишеться прекрасна література.

Повна назва книги в оригіналі – "Мартін Поллак. До Галичини. Про хасидів, гуцулів, поляків і русинів. Уявна мандрівка зниклим світом Східної Галичини та Буковини". Мандрівка разом із письменником обіцяє багато неочікуваних відкриттів.

Мартін Поллак – австрійський письменник і журналіст. Його спеціалізацією є історія Східної Європи, а особливістю його письма є безжальність. Поллак руйнує міфи та старі пісні про "всім відомі" речі.

Безжально препарує історію, вдивляється в деталі. Безжально деконструює (навіть власну сімейну!) історію, а з нею – аншлюс, нацизм, співучасть у масових убивствах, біографію свого батька, штурмбаннфюрера СС, колоніальний і постколоніальний досвід.

Коли Мартін Поллак 2011 року отримав премію Ляйпцігського ярмарку за внесок у європейське порозуміння, його книжок в Україні ще не видавали.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: