fbpx

Чим зайнятися на вихідних у Франківську: кілька порад для змістовного вікенду

Стиль життя 11:25, 01.04, 2017

Ви тільки гляньте, яка погода! Казка. Тому варіантів зробити перші дні квітня і приємними, і корисними маса. КУРС вибрав 8.

Зробити місто чистим

Толока – добра справа. І соціалізація, і фан, і фізкультура, і користь очевидна. Тому радимо однозначно. Можете навіть селфі з мером зробити – він обіцяє встигнути у багато місць. Нагода прибирати власне місто пліч-о-пліч з мером випадає нечасто smiley

1

Загальноміська толока на цю мить вже почалася, але триватиме до вечора – завжди встигнете долучитися. Перш за все прибиратимуть несанкціоновані звалища, прибудинкові території, парки, сквери, дитячі майданчики, зупинки громадського транспорту береги річок, озер і ставків, узбіччя доріг.

Де: по всьому Івано-Франківську.

Коли: 1 квітня, з 9:00.

 

Хресна хода

Якщо ви християнин, певно, нагадувати і зайво, але про всяк випадок.  

До Великодня залишається два тижні, а уже цієї неділі у Франківську пройде Хресна хода. Вірян запрошують у неділю до храму Царя Христа монастиря оо. Василіян. Завершиться хода біля Архікатедрального Собору Воскресіння Христового. Цьогоріч представники духовенства очікують, що до Хресної Дороги долучиться 40-45 тисяч людей.

2

Хресна хода, 2016 р. Фото Репортер

Водіям варто звернути увагу на те, що з 13:30 до 17:30 години патрульна поліція Івано-Франківська перекриє рух автотранспорту під час проведення Хресної Дороги за маршрутом: церква Царя Христа (вул. Незалежності, 181) – вул. Незалежності – Вічевий майдан – вул. Галицька – Архікатедральний і Митрополичий Собор Воскресіння Христового УГКЦ.

Де: початок біля церкви Царя Христа (вул. Незалежності, 18).

Коли: 2 квітня 13:00.

 

Ростемо духовно

З театром Франківську пощастило. Користуйтеся цим: далеко не в кожному місті можна отак взяти і в суботу піти на виставу, наприклад "Готель двох світів".

3

Це спектакль за мотивами п’єси Е.-Е. Шмітта, де можна буде "зустрітися" із Жюльєном Порталем – головним редактором престижного журналу, бабієм та циніком, що опиняється у предивному місці. Люди навколо нього зайняті одним: вони чекають… відповіді.

Де: Івано-Франківський театр  ім. І. Франка.

Коли: 2 квітня о 18:00.

Скільки: 30-100 грн.

 

Знайти пісне меню

Прогулюючись містом, можна забігти на перекус, наприклад до Manufactura. Ні, це не реклама, це просто порада – цілком безкорислива. Бо чому б і ні? В цьому улюбленому місці всіх фанатів гофр діє пісне меню.

4

Де: Manufactura (площа Міцкевича, 6).

Коли: 9:00-23:00.

Скільки: від 22 грн.

 

Навчитися малювати писанки

Саме час готуватися до Великодня. І якщо ви ще до сих пір не навчилися розмальовувати писанки – відвідайте майстер-клас із писанкарства. Традиція писати писанки сягає своїм корінням в сиву давнину, коли людина була неподільною з природою. В ті часи все навколо було живим і вміло розмовляти. Долучайтеся до збереження традицій і тренуйте мікромоторику – це розвиває мозок і заспокоює.

Де: Музей мистецтв Прикарпаття (вулиця Низова, 2).

Коли: 1 квітня 11:00.

Скільки: безкоштовно.

 

Читати про Франківськ

Втомилися від прогулянок чи толоки, хочеться прилягти на улюбленому дивані і почитати щось не пусте? Запросто – для цього потрібна лише книжка Софії Андрухович "Фелікс Австрія".

5

Письменниця для роману про Станиславів 1900 року шукала матеріал та черпала натхнення з монографій, спогадів, історичних нарисів, краєзнавчих праць. Переклади тексту вийшли німецькою, польською та угорською мовами. А нещодавно стало відомо, що роман екранізують.

Де: купити книжку можна у книгарнях міста або замовити на сайті Видавництва Старого Лева.

 

 

Побувати у франківському Голівуді

Для тих, хто мріє про Голівуд, але поки на вихідні залишається у Франківську, радимо відвідати Фестиваль кіноримейків "Шведінг". Організатори обіцяють, що подія перетворить місто на міні-Голівуд для 10 команд, які будуть знімати римейки на відомі фільми за 24 години.

6

Унікальна нагода побачити їхні інтерпретації на великому екрані, весело провести час, а ще й взяти участь в голосуванні і визначити переможця в номінації "Глядацькі симпатії".

Де: Івано-Франківський академічний обласний театр ляльок ім. Марійки Підгірянки (вул. Незалежності, 10а).

Коли: 2 квітня, 18:00.

Скільки: 50 грн.

 

Покатушки

Ясна річ, у такі чудові дні можна і треба багато гуляти: просто вийти на шпацер на "стометрівку", до парку, на дамбу – куди завгодно. Але вирватися за місто – взагалі супер.

7

Ці вихідні – ідеальні для відкриття велосезону. Маршрути нагугліть – цього не бракує. Або візьміть карту і прокладіть свій. Після зими першу поїздку не варто робити виснажливою – цілком достатньо виїхати на Вовчинецькі гори, де є марковані маршрути. Або, скажімо, в Посіч до монастиря чи тамтешнього озера, або просто до річки. Словом, всі варіанти добрі, окрім сидіння перед телевізором чи залипання в соцмережах.

Гарних вихідних!

Катерина Котвіцька

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: