fbpx

Чим зайнятися на вихідних у Франківську: як відсвяткувати День міста

Стиль життя 08:19, 06.05, 2017

Другий великий травневий вікенд для франківців стане ще й Днем міста. 5-7 травня 2017 року у місті відзначатимуть 355-ту річницю від дня отримання магдебурзького права.

Під час святкування буде обмежено рух середмістям. Також 7 травня мешканці та гості міста, вдягнувши вишиванку, зможуть безкоштовно користуватися громадським транспортом.

Наші рекомендації доповнять ваш вікенд і зроблять його незабутнім.

Потрапити на "Свято ковалів"

Традиційно на День міста центр перетворюється на велику кузню. "Свято ковалів" – традиційний щорічний Міжнародний фестиваль у Франківську, що був започаткований 2001 року.

Цьогоріч учасники з понад десятка країн – України, Нідерландів, Великобританії, Франції, США, Литви, Білорусі, Польщі, Чехії, Туреччини, Ізраїлю – подарують місту оздоблення до годинникової вежі. Надихнула на це прикарпатська письменниця, авторка книжки "Часодії" Наталія Щерба. Саме за мотивами цього твору і виконуватимуться елементи вежі. Якою буде робота ковалів після обговорень майстрів, християнських спільнот і міської влади, можна побачити у Бастіоні у неділю.

1

 

Пофестивалити на "Карпатському просторі"

Франківськ цього вікенду перетвориться на одну цілісну локацію мистецьких заходів та фестивальних активностей.

Окрім гучних музичних подій, як-от концертів Олега Скрипки (гурт "ВВ") та НАОНІ-оркестра, гурту "Мандри", Тіни Кароль, уперше діятиме джазова програма. На джазовій локації виступить один з топових джазменів Володимир Соляник, гурт Shokolad, Karnas Formula. Джазовий концерт розпочнеться 6 травня о 18:30 в Pasage Gartenberg (вулиця Незалежності, 3). У парку Палацу Потоцьких в Івано-Франківську буде представлена інсталяція з проекту "Деперсоналізація", що об’єднує три скульптури первинної версії проекту "Деперсоналізація" Віктора Сидоренка.

Детальну програму фестивалю надрукують на буклетах тиражем 20 тисяч примірників, а також на бордах, які будуть розміщені у місті.

Події пройдуть на 8 локаціях, серед яких краєзнавчий музей та Музей мистецтв Прикарпаття, Івано-Франківський академічний обласний театр ляльок ім. Марійки Підгірянки, Вічевий майдан, обласна філармонія, відпочинковий комплекс "Люм’єр" та інші.

2

 

Відчути ритми з Ансамблем ім. П. Вірського

Якщо музики вам буде мало, то пропонуємо ще трохи танців. Національний заслужений академічний ансамбль танцю України ім. П. Вірського – це 100 найсильніших фахових артистів, чия майстерність та оригінальна інтерпретація народного танцю змусили весь світ аплодувати Ансамблю імені П. Вірського.

Спираючись на традиції національних танців, до репертуару легендарного ансамблю входять хореографічні твори "Ляльки", "Ми з України", "Моряки", "Сестри", "Гопак". Найтоншим гумором пофарбовані танці "Ой, під вишнею", "Чумацькі радощі", "Повзунець" та знаменита "Подоляночка".

Де: Івано-Франківський академічний обласний український музично-драматичний театр ім. Івана Франка (вул. Незалежності, 42)

Коли: 6 травня, 19:00

Скільки: 80 – 280 грн.

3

 

Сканувати Франківськ

Для тих, хто любить місто не лише словами, а й ділом, радимо дізнатися про новий фестиваль "Сеанс міського сканування". Його презентують франківцям 6 травня, а саму подію планують провести 12–20 серпня цього року. Поки ж організатори обіцяють знайомство містян з кураторами фестивалю, а також із їхнім поглядом на Франківськ.

"Сеанс міського сканування" – міжнародний міждисциплінарний фестиваль про місто, що відбудеться 12–20 серпня 2017 року в Івано-Франківську на 11 локаціях. Цьогорічна тема фесту – "Рольові моделі". У рамках події планують дослідження міста, щоб зрозуміти його внутрішні закони і спробувати їх змінити, адаптувати під сучасні локальні потреби.

Де: сквер Міцкевича

Коли: 6 травня, 19:00

Скільки: безкоштовно

Взяти участь у ході

Вже традиційно середмістям Івано-Франківська пройде урочиста хода, що стартує від пам’ятника Івану Франку о 11:00. Відбудеться подія за участю міського голови, гостей з міст-побратимів та юних франківців-першопричасників. Центром пройдуть актори "Нового театру" у костюмах XVII століття, а також до ходи долучаться актори на ходулях.

4

Їсти торт на площі Ринок

До Дня міста кондитери фірми "Надія" готують рекордний торт для свята – вагою 150 кілограмів. На виробі історичні будівлі Станіславова зразка XVII століття.

Дизайнери Кондитерського Дому "Надія" вивчили безліч фотографій, прочитали описи відомих прикарпатських краєзнавців та зробили унікальну солодку Станіславівську фортецю. За словами кондитерів, в основі торта – коржі з шоколадного шифону з кремом Patissieres та вершковою карамеллю. Бастіонні мури міста майстерно виготовлені з медово-пряничного тіста, а Ратуша, Собор Воскресіння, Вірменська церква і старовинні будиночки – з марципанової маси та їстівної позолоти.

7 травня з 10:00 фірма "Надія" запрошує на площу Ринок біля Ратуші побачити кондитерський шедевр. О 14:00 мер Франківська Руслан Марцінків особисто пригощатиме тортом усіх гостей свята.

5

Відчути себе театралом

 

Для тих, хто хоче втекти від міської метушні, радимо забігти у театр. Тут на вихідних цікаво і захопливо. Варта уваги вистава "Life is life" чеського "Чорного театру" із використанням оптичної гри світла і темряви з метою виділити або, навпаки, приховати акторів, декорації, реквізити. Завдяки цьому створюється можливість сконцентрувати увагу глядача тільки на важливих деталях і "затемнити" другорядні. Важлива перевага подібних театральних вистав – немає необхідності в знанні мови, адже в них багато пантоміми, танцю і світлових ефектів.

Де: Івано-Франківський академічний обласний український музично-драматичний театр ім. Івана Франка (вул. Незалежності, 42)

Коли: 7 травня, 18:00

Скільки: 50 – 250 грн.

6
 

Читати у Франківську

Щоб зрозуміти Франківськ і полюбити його всім серцем і назавжди, радимо прочитати всього півсотні сторінок прози Тараса Прохаська.

"Порт Франківськ" – це вибрані тексти, які автор писав як колонки для тижневика "Галицький кореспондент". Філософські роздуми вдало зібрані у виданні, яке можна підкорити за вечір або смакувати довго і читати поволі. Але будь-який темп і формат читання не обмежить кількість естетичної насолоди і думок про Франківськ.

 

7

 

Помолитися біля мощей Матері Терези

В Україну мощі Матері Терези привезуть уперше. 7 травня, у день прибуття, в усіх храмах міста відбудуться богослужіння, у Катедральному соборі початок о 10:00. Мощі виставлять до 10 травня.

Архієпископ і митрополит Івано-Франківської архієпархії УГКЦ Володимир Війтишин благословив свято Дня міста і запросив усіх на богослужіння.

8-10 травня з 8:00 і з 18:00 вечора в катедрі правитимуть Літургії, після яких можна буде підійти до мощей Святої Терези.

8

Навчитися виховувати дітей по-данськи

Між гучними фестивальними подіями радимо відвідати тренінг-розмову Софії Хамерсков.

Вона – данка, працює провідною менеджеркою по роботі з персоналом у міжнародній компанії. Беручи за основу данську концепцію виховання, заснувала англомовний дитячий клуб повного дня для своїх і сусідських дітей як альтернативу того, щоб діти були з нянею.

З франківцями вона поділиться досвідом і розповість про особливості такого формату дитячої освіти та виховання.

Де: Urban Space 100 (вулиця Грушевського, 19)

Коли: 6 травня, 16:00

Скільки: безкоштовно

 

Подорожувати на Вовчинецькі гори

Далеко від Франківська їхати не рекомендуємо. Але якщо пригод у місті вам замало – їдьте у Вовчинець, особливо якщо у вас є маленькі діти, яким цікаво досліджувати світ. На цих вихідних  маленьким дослідникам природи розкажуть, що таке тектонічні плити, як утворюються гори і найцікавіше – разом зліплять справжнісінький вулкан і влаштують виверження з лавою і димом. Із собою варто взяти зручний одяг, лопатки, відерка, перекус, чай, каремат, смаколики для вогнища.

Де: кінцева зупинка 34 маршруту у с. Вовчинці

Коли: 6 травня, 12:00

Скільки: 30 грн з сім'ї

 

Катерина Котвіцька

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: