fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Політика
  • Чиновники мають понести відповідальність за 50-мільйонну заборгованість із заробітної плати медикам, – Галабала

Чиновники мають понести відповідальність за 50-мільйонну заборгованість із заробітної плати медикам, – Галабала

Політика 18:16, 05.08, 2016

До величезної заборгованості із заробітної плати медикам призвели нефахові рішення Кабміну і бездіяльність облдержадміністрації. Відповідальні за це чиновники мають бути звільнені та понести адміністративну чи кримінальну відповідальність згідно із законом.

Про це повідомила очільниця фракції "ВОЛЯ" в облраді Ольга Галабала в програмі "Політична студія" на ОТБ Галичина.

Політик зазначила, що у листопаді 2015 року Кабмін повідомив ОДА, що медична субвенція буде розраховуватися за формулою 60 ліжко-місць на 10 тисяч населення (замість 80). "Що де-факто означає скорочення великої кількості медичних працівників. Така зрівнялівка без врахування специфіки кожного району, безумовно, є непрофесійним рішенням".

"Тому далі Кабмін каже ОДА, щоб та проаналізувала мережу медичних закладів кожного району, провела консультації з медиками, громадою та сформувала власну обґрунтовану пропозицію функціонування мережі закладів і захистила її перед Кабміном для того, щоб медична субвенція, з якої виплачують зарплати, була збільшена, – пояснює Галабала. – Якщо ж область нічого не робить, Кабмін попередив, що через бюджетну децентралізацію доходи місцевих бюджетів зросли в 1,5 раза і заборгованість буде виплачуватися з місцевих бюджетів. При цьому вказавши, що сума вільних залишків у зведеному бюджеті області станом на 1 липня 2016 року складає 111 млн грн".  

Вона  зазначила, що впродовж  6 місяців, з листопада 2015 року, "замість того, щоб проводити консультації, здійснювати обрахунки, обговорювати їх на комісіях з питань охорони здоров’я та освіти районних та обласних рад, домагатися від Кабміну збільшення субвенцій, ОДА не робила цього. А дочекалася ситуації, коли люди вже 2 місяці сидять без зарплати і вийшли перекривати дороги".

Сьогодні борг перед медиками області – 51 млн грн. Перед освітянами – 17 млн грн. До кінця року така заборгованість може сягнути 300 млн грн. 

Медикам Коломийщини заборгованість є найбільшою – це 8 млн грн, у  Косівському районі  – 5,7 млн грн, у Богородчанському – 3,8 млн, у Верховинському – 2,4 млн, у Рожнятівському – 3 млн, у Снятинському – 4,6 млн. 

Величезна проблема і із заборгованості освітянам: по Городенківському району майже 5 млн заборгованості, по Галицькому – 2 млн, по Рогатинському – 1 млн і по Тлумацькому – 6 млн.

1

Політик переконана, що це є безвідповідальність Кабміну разом із нефаховістю ОДА.

"Позиція нашої фракції така: зараз відповідальність повністю лежить на Кабміні та адміністрації. Відповідальні за це чиновники мають бути звільнені та понести адміністративну чи кримінальну відповідальність згідно із законом. А людям мають негайно виплатити заробітну плату", – наголосила Галабала.

Нагадаємо, раніше депутати облради від партії "ВОЛЯ" разом із депутатами облради звернулись до керівництва держави з проханням вирішити проблему невиплати заробітної плати працівникам медичної та освітньої галузей в Івано-Франківській області.
Зокрема, депутат облради від "ВОЛІ" Марія Рудик отримувала безліч звернень щодо неповної виплати заробітної плати вчителям, працівникам педагогічної галузі. 

Депутат облради від партії "ВОЛЯ" Олег Атаманюк зазначав, що рівень заборгованості сягнула катастрофічного рівня. 

"Мова йде про заборгованість в обсязі 11 млн, 17 млн, 22 млн – такий показник є колосальним. Люди, які самовіддано працюють щодня, ризикуючи собою, віддають себе для порятунку інших, і вони не отримують жодної копійки за свою працю".

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: