fbpx

Де у Карпатах знаходив натхнення Параджанов. ФОТОРЕПОРТАЖ

Стиль життя 17:01, 25.02, 2017

На Прикарпатті є кілька фантастичних "глухих" місць, куди їдуть, аби відпочити від натовпу і метушні. Одне з них – високогірне село Дземброня.

Чи не у кожного часом виникає бажання "перезавантажитися", на кілька днів зникнути, щоб відпочити і від роботи, і від людей, і від турбот. Місць, де не сновигали би купи туристів, залишається все менше, але є справді унікальні місцини, де можна усамітнитися і побачити щось прекрасне. До прикладу – село Дземброня на Франківщині, пише depo.ua.

Це село – одне з найвисокогірніших в Україні, воно розташоване на крутих схилах Чорногірського хребта. Дземброня – чи не найкраще карпатське село для тих, хто хоче втекти від цивілізації. Тут і неймовірні краєвиди, і чисте гірське повітря, і прадавні ліси та полонини. Як і будь-яке екологічно чисте місце, де можна досхочу ховатись від людей, село розташоване подалі від транспортних шляхів. Дістатись сюди нелегко, але в цьому і весь "кайф".

1

2

Постійних жителів в селі – 245-300 осіб. Тому усамітнитися тут досить просто.

3

4

Для кіноманів це село має особливе значення. Кажуть, ніби атмосфера саме цього села надихнула Сергія Параджанова зняти культовий фільм "Тіні забутих предків", хоча зйомки проходили не тут, а у Верховині та Криворівні. У пошуках натхнення сюди приїжджали Василь Стефаник і Леся Українка.

5

6

Мешканці села розповідають кілька легенд, чому цей населений пункт отримав таку дзвінку назву. Кажуть, коли там, де тепер є Дземброня, були тільки гори і долини, неподалік, в Ільцях, жив польський пан, який мав дочку Броніславу. Поїхала дівчина в гори і не повернулася. Послав батько своїх слуг-гуцулів шукати дочку. А оскільки ці польської мови толком не знали, то й кричали вони не "Gdzie jest Bronja?", а "Ґдзе Броня?" З тих пір цю місцевість, річку, яка нею протікала, одну з гір, а потім і село стали називати Дземброня. Інша версія цікавіша і не без карпатської містики: топонім "Дземброня" походить від угорського слова "святкування" і пов'язаний він з тим, що у день літнього сонцестояння неподалік села, на Вухатому Камені, мольфари приносили жертви богам.

7

8

З Дземброні починаються найкоротші гірські стежки на гору Піп Іван (Чорна Гора) з руїнами двоповерхового кам'яного будинку і вежею астрономічної обсерваторії на вершині. Гуцули вважають Чорногору своєю священною горою, на якій в давнину було язичницьке капище. Як відгомін тих далеких часів тут збереглася давня народна традиція масового сходження на Чорногору в ніч на Івана Купала.

9

10

Звісно, нині жертовних ритуалів вже не побачити, але саме з Дземброні починаються дуже мальовничі маршрути. У південно-західному напрямку є потік Мунчіль, а на тому потоці – каскади водоспадів, які називають то Дзембронськими, то Смотрицькими. Загальна висота водоспаду становить приблизно 100 метрів, а найвищий каскад сягає десяти метрів.

11

12

На північ від села розлягаються полонини Косарище та Степанський – місце, щоб помилуватись Чорногірським хребтом та сфотографувати його.

13

14

Насправді подібніх сіл з такою самобутністю у Карпатах стає дедалі менше. Дземброні певним чином пощастило – через віддаленість від транспортних магістралей воно ще не стало "попсовим". І це робить його ще більш бажаним для тих, кому потрібна потужна підзарядка. А краєвиди, які відкриваються тут у будь-яку пору, залишають такі враження, які не передасть жодне фото.

Фото – guide.karpaty.ua, srgktk.livejournal, firtka.if.ua

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: