fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • Депутат Яремчанської міськради виступив проти виділення коштів із міського бюджету на пам'ятник загиблим майданівцям та атовцям

Депутат Яремчанської міськради виступив проти виділення коштів із міського бюджету на пам'ятник загиблим майданівцям та атовцям

Суспільство 12:14, 04.05, 2017

Днями в Яремчі відбулась скандальна сесія міської ради: один з депутатів виступив проти виділення бюджетних коштів на спорудження пам'ятника героям Небесної сотні та загиблим учасникам АТО. Протест під час сесії висловила Спілка учасників АТО Яремчанщини.

Про це повідомив учасник АТО Володимир Мандина на своїй сторінці у соцмережі Фейсбук.

Депутат міської ради Юрій Карпін від партії "Сила людей" ще на засіданні депутатської комісії з питань бюджету виступив проти виділення 500 тисяч гривень на спорудження пам’ятника. Місце для зведення пам’ятника затвердив ще попередній депутатський склад міської ради – біля Карпатського крайового музею визвольних змагань на вул. Свободи.

За словами присутніх на сесії, депутат аргументує свою позицію тим, що начебто є важливіші речі, на які треба виділити кошти, і запропонував зробити на тому місці стоянку для туристичних автобусів, або інформаційний центр, або кафе "з якісною кавою". 

Такою промовою депутата обурилась Спілка учасників АТО, підтримку якій висловили і більшість депутатів та керівництво міської ради.

"А смерть побратимів скільки коштує? – обурились учасники АТО. – Та цей пам’ятник має бути в повний зріст і стояти в самому центрі міста! Мова ж йде про тих, хто за нас життя своє віддав! Вічная пам’ять загиблим учасникам АТО з Яремчанщини – Павлу Ільчуку і Андрію Шудравому".

Згодом Юрій Карпін уточнив свою позицію на сторінці Наше Яремче у фейсбуці. Зокрема, депутат запевнив, що не проти самого пам'ятника – він проти витрат коштів із міського бюджету, в якому вже утворився дефіцит у кілька мільйонів гривень. 

"Пам’ятник Небесній сотні у Яремчі має бути, але не там і не за півмільйона. Я підтримав ідею досвідченого архітектора Ігоря Петришина про місце для пам'ятника Небесній сотні в Яремчі, і так, я не готовий підтримати його фінансування коштом міського бюджету в розмірі 500 тис. грн.
На одній із комісій молоді амбітні архітектори презентували проект пам'ятника Небесної сотні – їхнє бачення. Але ж не обов'язково правильне. Після виступив колишній головний архітектор міста, який запропонував розмістити пам’ятник на фасаді Музею етнографії та екології Карпатського краю, зі сторони пам'ятника Борцям за волю, де вже є алея Небесної сотні. А територію і бетонну конструкцію стели запропонував залишити резервною для громади, для нових проектів. Як на мене, зважаючи на подальший розвиток міста та інтересів майбутніх поколінь, ідея правильна. Якщо відкинути всі "за" чи "проти", а подивитися, куди може розвиватися місто, де можуть бути не готелі, ресторани чи МАФи, а інші соціальні і культурні об’єкти, то варіантів дуже мало. Місто обмежене колією, дорогою, зоною КНПП та приватними територіями. Крім того, я працюю в бюджетній комісії і володію інформацією про дефіцит бюджету в кілька мільйонів. Саме тому вважаю, що такий масштабний проект пам'ятника зараз є дороговартісним і не для сьогоднішнього бюджету. В більшості міст пам'ятники Небесній сотні будувалися коштом меценатів. Місто має надати дольову участь, а решту – кожен із нас має долучитися до пам'яті про Героїв. А ще пам'ять вимірюється не розмірами монументів, в кожного з нас в душі має жити вічна пам'ять про тих, хто загинув", – написав Юрій Карпін.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: