fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Політика
  • Депутати Надвірнянської райради ухвалили політичне звернення до керівництва держави щодо проблеми ввезення львівського сміття

Депутати Надвірнянської райради ухвалили політичне звернення до керівництва держави щодо проблеми ввезення львівського сміття

Політика 10:43, 07.07, 2017

На позачерговій сесії Надвірнянської райради розглянули проблему із ввозом львівського сміття. Такий інцидент нещодавно мав місце у селищі Ланчин – туди на місцевий полігон завезли понад 100 тонн відходів. Депутати райради вирішили звернутись до керівництва держави з проханням врегулювати проблему з ТПВ, розробити комплекс заходів для її вирішення. Крім того, депутати просять правоохоронні органи розібратись із ситуацією щодо ввозу львівського сміття на Надвірнянщину, а керівництво Львівщини – не перекладати свої проблеми на інші області.

Варто зазначити, що це звернення розглядалось у політичній площині, адже, на думку депутатського корпусу, ця проблема викликана війною політичних опонентів Порошенка та Садового. 

Втім, на переконання депутатів від фракції "ВОЛЯ", цю проблему треба розглядати не лише з політичного боку, а й вживати заходів щодо недопущення подальшого ввезення сміття на територію району, тому фракція виступила з рядом пропозицій до звернення.

Керівник фракції "ВОЛЯ", член Ради партії "Рух нових сил Михайла Саакашвілі" Тетяна Пришляк повідомила, що в 2016 році Мінрегіоном, Мінекономрозвитку та Мінприроди була розроблена Національна стратегія поводження з відходами в Україні. Вже відбулось безліч консультацій-обговорень проекту цієї стратегії, однак і досі її не затвердили. Тому вона запропонувала у зверненні наголосити на потребі якнайшвидшого затвердження цієї стратегії. 

"Ця стратегія напрацьовувалась за участі екологів, активістів, міжнародних організацій і перебачає не лише шляхи виходу з ситуації в Україні, але й виділення коштів з Держбюджету на ліквідацію стихійних сміттєзвалищ, будівництво полігонів, сміттєсортувальних ліній та сміттєпереробних заводів", – зазначила Пришляк. 

Окрім того, вона запропонувала звернутись до обласної влади щодо якнайшвидшого прийняття обласної програми поводження з ТПВ.

"Сьогодні нашому району потрібні великі машини для вивозу сміття у село Рибне, і область може виділити для цього кошти",  каже Пришляк.

Однак такі пропозиції обранці Надвірнянщини не підтримали. Вони заявили, що не читали вищевказану стратегію і не знають, про що в ній йдеться, а до області можна буде направити листа. 

"Я не можу голосувати за пропозицію по стратегії, яку я не бачив і не читав. Вважаю, що у зверненні написано розробити комплекс заходів для вирішення проблеми, а як це держава назве  чи стратегія, чи ще щось, не має значення",  зазначив депутат від ВО "Свобода", керівник організаційного відділу виконавчого апарату районної ради Андрій Крицький.

"Ми на минулій сесії приймали рішення про зібльшення посадових окладів та надбавки до зарплат працівникам районної ради. За такі гроші можна було б належним чином підготуватись до сесії і почитати стратегію",  відповіла Пришляк.

Крім того, на сесії неодноразово звучали закиди в адресу фракції "ВОЛЯ", зокрема й депутат обласної ради Михайло Іваночко звинувачував партію в піарі.

"Очевидно, що депутати хочуть заполітизувати це питання, і конструктивні пропозиції до звернення не були підтримані лише через те, що їх вносила наша фракція",  коментує Пришляк. 

Депутати вирішили на найближчій сесії окремо розглянути питання твердих побутових відходів в районі.

Нагадаємо, на попередній сесії райдержадміністрація представила районну програму поводження з ТПВ, яку депутати від фракції "ВОЛЯ" піддали критиці: не було належного аналізу про стан вивезення сміття у населених пунктах, наявність договорів з комунальними підприємствами, стратегії вирішення проблеми тощо.

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: