fbpx

Депутати Надвірнянської райради визнали програму поводження з ТПВ неефективною

Політика 21:02, 12.06, 2017

Відсутність полігону для твердих побутових відходів, неукладені сільськими радами договори з підприємцями на вивіз сміття і як наслідок утворення стихійних сміттєзвалищ, які наближають Надвірнянщину до екологічної катастрофи. Цю проблему розглянули на сесії Надвірнянської районної ради минулого тижня.

Начальник відділу архітектури, містобудування, містобудівного кадастру та ЖКГ Тарас Угринчук доповів депутатам про Програму поводження з твердими побутовими відходами в Надвірнянському районі до 2020 року, інформує прес-служба партії Воля – Рух нових сил.

Він представив програму, у якій закладені кошти до 2020 року, зокрема на рекультивацію полігону в селі Пнів, будівництво нової сміттєсортувальної лінії, придбання спецтехніки для збору і вивозу ТПВ і т. д. Угринчук повідомив, що наразі район працюватиме з полігоном у с. Рибне.

"Ми аналізували інформацію по району, договори сільських рад з підприємцями на вивіз сміття, однак від деяких сільрад ми так і не отримали інформації. Надвірнянський полігон вичерпав свій ресурс і зараз не може приймати в повному обсязі сміття, основний напрямок вивозу сміття – село Рибне",  зазначив Угринчук.

Представлена програма викликала чимало запитань та пропозицій депутатів райради. Питання поводження з ТПВ постійно розглядається на сесіях Надвірнянської районної ради, однак депутати і досі не отримали конкретної аналітичної інформації про стан проблеми в населених пунктах, про те, куди і хто вивозить сміття. Немає і стратегії вирішення проблеми.

На таку неналежну роботу райдержадміністрації у підготовці Програми звернула увагу керівник фракції Воля-Рух нових сил Тетяна Пришляк

"Я, як депутат районної ради та мешканець району, в цій програмі не бачу, як саме вирішуватиметься питання з сміттям на Надвірнянщині і який результат буде на 2020 рік. В програмі немає стратегічного чіткого бачення щодо впровадження роздільного збору сміття, куди надвірнянець буде викидати використані батарейку чи ртутні лампочки. Як буде вестися інформаційна кампанія, не вказано, чи ведеться облік та контроль за стихійним сміттєзвалищами, як впроваджувати механізми покарання для злісних "сміттярів" та заохочення для тих громад, які вирішують цю проблему самотужки та оперативно. Що врешті-решт з полігоном "Чобіток"? На якому етапі реалізація цього проекту? Ми втретє на сесії заслуховуємо цю тему, але питань в депутатів набагато більше, аніж відповідей".

Депутат райради Іван Білоган наголосив, що відділ ЖКГ не виконує свою функцію, визначену законодавством.

"Законодавство чітко визначає обов’язки – розробка програм поводження з ТПВ, координація збирання сміття, визначення розмірів платежів і т. д. На сьогодні я не почув, яка ситуація зі сміттям і що планується робити. Треба зобов’язати відділ на чергову сесію підготувати всю необхідну інформацію, щоб ми не порушували на сесії питання, є баки для сміття чи їх нема",  зазначив Білоган.

Тетяна Пришляк виступила з рядом пропозицій до проекту програми:

"Давайте будемо стимулювати ті сільські ради, які самотужки намагаються вирішити проблему з ТПВ, виділяти їм додаткове фінансування. Пропоную також розподіляти кошти на вирішення проблеми з ТПВ пропорційно до кількості населення у населених пунктах",  зазначила вона.

Також Тетяна Пришляк наголосила на необхідності розробити карту-схему стихійних сміттєзвалищ.

"В ті сільські ради, які не надали інформації, хто і куди вивозить їх сміття, необхідно виїхати і з’ясувати це, адже очевидно, що в районі є багато стихійних сміттєзвалищ. Варто розробити карту-схему цих сміттєзвалищ, з’ясувати, де вони знаходяться і які їх масштаби. Необхідно також залучати журналістів, районні засоби масової інформації, депутатів, щоб вирішувати спільно цю проблему,  додала Тетяна Пришляк.  Сьогодні перед українським суспільством є виклик  усвідомлення та  зміна свого ставлення у поводженні з твердими побутовими відходами, і ми повинні максимально цьому сприяти".

На правах реклами  

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: