fbpx

"Комсомольська показуха": депутати облради сходили на Домбровський кар'єр і вирішили попросити грошей в уряду. ФОТО

Політика 15:38, 12.05, 2017

Івано-Франківська обласна рада проводить виїзну сесію у Калуші: депутатам показали Домбровський кар'єр, хвостосховище і провалля, які утворилися внаслідок добування калійної солі.

Величезний Домбровський кар'єр у Калуші – спадщина тих часів, коли місто було ще "містом хіміків" і тут добували калійну сіль для виробництва калійних добрив на місцевому заводі. Остаточно виробництво і видобуток солі зупинилися в 2000-му році. Кар'єр наповнився водою, яка розчинає сіль. Велетенське озеро, як і хвостосховище №2, намагаються підтримати дамбами, на які витрачаються десятки мільйонів гривень. Але ситуація межує з катастрофою: дамба розмивається, триває засолення ґрунтів, у випадку прориву дамби соляна ропа може вбити все живе у річках, що впадають у Дністер, і знищити ґрунти на значній площі довкола. Зараз, кажуть експерти, до ріки Сівка від дамби менше 150 м. У разі повені катастрофа неминуча.

Після екскурсії кар'єром і хвостосховищем депутати зібралися на сесію в палаці культури "Мінерал". Більшість питань порядку денного виїзної сесії присвячені екологічній проблематиці області. 

За словами заступника голови обласного управління екології і природних ресурсів Андрія Пліхтяка, за час експлуатації з Домбровського кар'єру видобули 50 млн куб. м гірничої маси. Тепер є загроза затоплення і потрапляння вод з кар'єру в Сівку Калуську: борти кар'єру руйнуються. У разі прориву неминуче забруднення підземних вод у Калуському і Галицькому районах, аж до Дністра. Фактично місто може залишитися без питної води. Небезпеку становлять і хвостосховища: через них відбувається засолення ґрунтів і вод. Одне з них засмічене і побутовими відходами. Вже засолено близько тисячі гектарів ґрунту.

Самотужки вирішити екологічні проблеми Калуша область фінансово неспроможна. За словами голови бюджетної комісії облради Миколи Палійчука, на ліквідацію загрози потрібно понад мільярд гривень. Допомогти вирішити проблему міг би інвестор, який би відновив калійне виробництво.

"Треба привести інвестора, створити йому мінімальні умови оподаткування, щоб фірма зайшла і вирішила екологічну проблему", – каже Палійчук.

За його словами, Міністерство екології протягом років виділяє кошти, достатні хіба для того, щоб "трохи гасити цю пожежу". 

Експерт Юрій Садовий додав, що в разі прориву дамби кількість винесеної з кар'єру речовини може сягати мільйонів тонн. Зараз ареал засолонення рухається в бік річки Лімниця. Солі вже півстоліття потрапляють в навколишнє середовище. Щоб довкілля очистити від цих речовин, треба сотні, можливо, тисячі років. При цьому Садовий вважає, що ця солена ропа  важливий промисловий ресурс, який можна використати з вигодою. "Ми спостерігаємо роками, як бездарно втікає цінна сировина, зараз вона забруднює водний горизонт. Було використано тільки 15% сировини від кількості, яку можна було освоїти",  сказав Садовий. Він додав, що існує план дій, що неодноразово обговорювався на різних рівнях влади, але результату немає, оскільки не було належної реакції на рівні міністерств. Врятувати ситуацію може гідроізоляція хвостосховища і організація переробки засолених вод, інакше речовина буде накопичуватися і раніше чи пізніше станеться катастрофа. 

Присутній на сесії нардеп Віктор Шевченко пообіцяв пролобіювати вирішення екологічної проблеми Калуша у Києві.

"Не хочу бути статистом загибелі людей",  зазначив Шевченко.

Голова фракції ВОЛЯ в облраді Ольга Галабала звернула увагу, що проблема Калуша задавнена і не вирішується роками, хоча кошти виділяються і з обласного бюджету. Так, ще за попередньої каденції Олександра Сича на посаді голови облради лише на дослідження проблеми кар'єру і хвостосховищ було виділено 2 млн грн. Результатів досі нема. "А зараз ви тут знову говорите, що треба дослідження і на них треба більш як два мільйони",  зауважила Галабала. Вона звернулась до прокурора області, який був на сесії, з пропозицією розслідувати, як були витрачені кошти на попередні дослідження.

"Все це нагадує комсомольську показуху,  охарактеризувала Ольга Галабала виїзну сесію.  Привезли, зводили на екскурсію, нагодували обідом – і все".

Врешті, за результатами обговорення депутати вирішили звернутися до Президента, Уряду і ВРУ з вимогою "невідкладних заходів для недопущення екологічної катастрофи
на території Калуського гірничопромислового району". У зверненні коротко виклали історію проблеми і загрози. Депутати пропонують:

– Створити Державну комісію із залученням провідних вітчизняних експертів, наукових установ, представників Івано-Франківської обласної державної адміністрації, Івано-Франківської обласної ради, Калуської районної державної адміністрації та Калуської міської ради для напрацювання комплексу заходів із нормалізації техногенно-екологічної ситуації на території Калуського гірничопромислового району.

2. Виділити кошти з державного бюджету на:

– зменшення водопритоку з водоносних горизонтів та річки Сівка на північному борті Домбровського кар’єру, гідроізоляцію кар’єрного поля і соле- та розсоловміщуючих об’єктів (відвалів, хвостосховищ) з метою припинення винесення з них соляних компонентів;

– організацію постійно діючої системи моніторингу на усіх екологічно-небезпечних об'єктах;

– завершення реабілітаційних робіт на території полігону токсичних відходів ТзОВ "Оріана-Галев" та проведення постійного моніторингу вмісту гексахлорбензолу в ґрунтах, поверхневих і підземних водоймах до повної нормалізації екологічної ситуації;

– вжиття невідкладних заходів з відселення мешканців з території просідання шахтних виробіток. 

За це звернення проголосували 69 обласних обранців.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: