fbpx

Депутати облради просять не ліквідовувати державну стоматслужбу

Здоров'я 16:35, 10.03, 2017

Ліквідація державної стоматологічної служби призведе до соціальної напруги і суттєво погіршить охоплення стоматологічною допомогою. Особливо відчутно це буде для пільгових та соціально незахищених категорій населення, вважають депутати.

Івано-Франківська обласна рада підтримала звернення до Міністерства охорони здоров'я і народних депутатів з проханням підтримати законопроект № 4456 "Про організацію медичного обслуговування населення в Україні" з внесенням доповнення до штатних розписів амбулаторій загальної практики – сімейної медицини.

Звернення на сесії обласної ради зачитав депутат Манолій Піцуряк.

Текст звернення

Ми, депутати бласної ради, стурбовані процесом ліквідації стоматологічних кабінетів у поліклініках та амбулаторіях загальної практики – сімейної медицини зі звільненням лікарів-стоматологів і відповідного медичного персоналу.

Стоматологічна допомога – найпоширеніший вид медичної допомоги. У структурі загальної захворюваності населення хвороби ротової порожнини та зубів займають провідні місця. Переважна більшість хворих обслуговуються в амбулаторно-поліклінічних закладах. Наявність у селах стоматологічних кабінетів дозволяє наблизити стоматологічну допомогу до сільського населення, охопити їх профілактичними заходами, особливо дітей, забезпечити вчасне надання ургентної допомоги та моніторинг диспансерної групи.

Крім того, малозабезпеченим верствам сільського населення, яке проживає у віддалених та гірських районах, не доводиться затрачати значні кошти на проїзд до стоматологічної клініки та час на тривале очікування черговості обслуговування. Ліквідація державної стоматологічної служби призведе до виникнення соціальної напруги серед населення та суттєво погіршить охоплення стоматологічною допомогою. Особливо відчутно це буде для пільгових та соціально незахищених категорій населення.

Водночас визначення доцільності посад лікарів-стоматологів та відповідного медичного персоналу на первинній ланці у майбутньому стане прерогативою новостворених об’єднаних територіальних громад, тому дії щодо скорочення стоматологічної служби є передчасними.

Звертаємось до народних депутатів України від області з проханням підтримати законопроект № 4456 "Про організацію медичного обслуговування населення в Україні" з внесенням доповнення до штатних розписів амбулаторій загальної практики – сімейної медицини.

Депутат Олег Атаманюк запропонував звернутися і персонально до міністра Уляни Супрун. Депутати підтримали його пропозицію.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: