fbpx

Депутати "ВОЛІ": Ціна на пасажирські перевезення має бути обґрунтованою

Політика 11:29, 06.02, 2017

Необґрунтоване підняття тарифів на перевезення стало проблемою для прикарпатців, вирішити її намагаються депутати від партії "ВОЛЯ".

Так, за наполяганням депутата обласної ради Ольги Федишиної у четвер, 9 лютого, заплановане засідання постійної комісії облради з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства, на яке запросили відповідальних працівників ОДА і перевізників, повідомляє прес-служба партії "ВОЛЯ".

У середині січня відбулося різке подорожчання проїзду маршрутом Надвірна – Івано-Франківськ, відразу більш як на 60% – із 15 до 25 гривень. Подібна ситуація склалася в інших районних центрах Прикарпаття, суттєво здорожчали і приміські маршрути. Водночас тільки поодинокі перевізники подають техніко-економічне обґрунтування тарифів, відповідаючи загальними і сухими фактами, що причинами стали зростання податків, вартості запчастин та пального. Саме тому виникла необхідність у вирішенні цього питання на профільній комісії за участю відповідальних працівників ОДА і перевізників.

"Першочергово посадовці облдержадміністрації повинні чітко сказати: чи можуть вони якось впливати на встановлення вартості проїзду для пасажирських перевезень, і взагалі, чи існує якась процедура розрахунку і затвердження тарифів та чи реальними є ці важелі, – відзначає Ольга Федишина. – Згідно із законом України "Про автомобільний транспорт" саме на організаторах перевезень, а це ОДА – для внутріобласних маршрутів і РДА – для внутрірайонних, лежить контроль за організацією перевезень, проведення конкурсів, укладання угод із перевізникам і контроль над їхнім дотриманням, зокрема і над тарифоутворенням. На комісії обласної ради перевізники повинні представити техніко-економічне обґрунтування і що саме викликало таке суттєве зростання".

"Ми категорично проти самовільного підняття вартості проїзду, це все має бути документально підтверджене згідно із затвердженою Кабінетом міністрів методикою, – відзначає депутат Надвірнянської міської ради Володимир Монастирецький. – Після цього органи виконавчої влади повинні замовити аудит, і аж тоді можна говорити про збалансованість тарифів. Зараз же ситуація просто парадоксальна: рішення влади ніхто не виконує і вони є неефективними, і тільки одиниці перевізників подають техніко-економічне обґрунтування".

Активіст "ВОЛІ", юрист Андрій Гунда підрахував, що чистий прибуток одного автобуса маршруту Надвірна – Івано-Франківськ при ціні 15 гривень – 15-18 тисяч гривень. А зараз, коли ціна 25 гривень, власники маршрутних транспортних засобів заробляють по 40-45 тисяч гривень, загальний же прибуток – понад 75 тисяч гривень. Кричущим фактом є й те, що до конкурсу допускають автобуси, вік яких понад десять років, це тягне збільшення витрат на запчастини.

"Ситуацію із підняттям цін на пасажирські перевезення потрібно розглядати не тільки в площині конфлікту пасажир – перевізник, – вважає голова фракції партії "ВОЛЯ" у районній раді Тетяна Пришляк. – Цю проблему повинні вирішувати комплексно усі гілки та рівні влади. Неодноразово пасажири скаржилися на незадовільний стан транспортних засобів, хамство водіїв, недотримання графіка чи маршруту. Окрім того, ми маємо величезну проблему в місті зі стихійним паркуванням пасажирського транспорту в різних частинах міста, причому як внутрірайонних, так і міжміських рейсів. Цей величезний комплекс проблем треба зараз вирішувати, бо перевізники тільки самовільно піднімають ціни, а про комфорт для пасажирів взагалі не думають".

У п’ятницю, 3 лютого, своєрідний бойкот пасажирам Надвірнянщини оголосили водії автобусів Пнівського, Битківського, Пасічнянського, Білозоринського, Зеленського та Бистрицького напрямків, які тепер відправляються із необлаштованої автостанції на перетині вулиць Грушевського і Черемшини, перевізники ігнорують й історичні зупинки в населених пунктах. Не може бути такого абсурду, як-от в селі Пасічна, де загальна протяжність автодороги понад 14 кілометрів, а автобус робить аж три зупинки! Активісти партії "ВОЛЯ" вже звернулися до Надвірнянської РДА як організатора перевезень, наступного тижня повинна відбутися розширена нарада із питання пасажирських перевезень.

Ще одним проблемним питанням є пільгові перевезення. Народний депутат України Юрій Дерев’янко подавав поправку до Держбюджету 2017 року, щоб передбачити більш як два мільярди гривень для компенсації місцевим бюджетам для таких перевезень. Зверталася щодо цього, за пропозицією Ольги Федишиної, й обласна рада. Та міністри цю пропозицію відкинули і зараз при зростанні фінансового тягаря на місцеві бюджети компенсувати пільгові перевезення практично неможливо.

Депутати від партії "ВОЛЯ" вживатимуть усіх можливих заходів, щоб тарифи були на економічно обґрунтованому рівні і щоб з боку перевізників не було жодних спекуляцій і зловживання монопольним становищем на ринку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: