fbpx

Дерев'янко: Проект DOBRE може стати поштовхом для розвитку об’єднаних територіальних громад

Політика 09:53, 14.09, 2016

Проект американського уряду DOBRE може забезпечити прогрес у розвитку об'єднаних територіальних громад та надасть їм всебічну підтримку.

На цьому наголосив народний депутат від партії "ВОЛЯ" Юрій Дерев’янко під час презентації DOBRE в Івано-Франківській ОДА.

Були присутні керівники цієї програми, представники ОТГ, чиновники, депутати обласної ради.
DOBRE (Децентралізація – шлях до кращих результатів та ефективності)  це проект Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні. Керівник проекту Бері Рід зазначив, що наступні п’ять років проект надаватиме комплексну допомогу та сприятиме розвитку об’єднаних громад в Україні. Планується надати 50 млн доларів на реалізацію цього проекту протягом 2016-2021 років для 75 громад з 7 областей України, серед яких Івано-Франківська. Для участі в програмі ОТГ обиратимуться в три етапи, сьогодні йшла мова про перший етап, в якому відберуть перші 25 громад. Вони мають подати заявки на участь в проекті до 5 жовтня.

"Ці громади зможуть отримати підтримку, і не лише фінансову, але і всебічну підтримку у навчанні, організації роботи, обміні досвідом", – зазначив Дерев’янко. 

За його словами, з тих 4 громад, які вже об’єднались (Печеніжинська, Старобогородчанська, Верхнянська і Білоберізька), три вже працюють повноцінно і видно їх великий прогрес. DOBRE може стати великим поштовхом для розвитку цих та інших громад.

Нардеп додав, що DOBRE  це тільки одна з донорських підтримок, яка надається урядом США. Є ще велика кількість інших проектів. За такої підтримки сьогодні немає кращого плану для розвитку держави, аніж об’єднання громад.

"Це дасть змогу господарювати разом, брати на себе відповідальність, отримувати кошти з Держбюджету, субвенції освітянські, медичні, розпоряджатися цими коштами і майном громад, виконувати всі повноцінні функції районів",  відзначив нардеп.

Юрій Дерев’янко подякував представникам програми за їх підтримку. "Вдячний, що в такий складний час до Івано-Франківської області така велика увага і нам дають шанс розвиватись".

Він також зазначив, що "ВОЛЯ" наполягає на тому, щоб реформа децентралізації не гальмувалася, щоб уряд, обласні та районні державні адміністрації припинили саботаж реформи. "Ми хочемо, щоб всі ті перешкоди, які зараз є на рівні області, зокрема щодо внесення змін до Перспективного плану, його погодження, також припинялись. Бо якщо громади дозріли до того, щоб об’єднатися і сформувати нову владу і органи самоврядування на місцях, то таку можливість треба неодмінно давати". 

Нардеп запевнив, що з боку Верховної Ради також докладається багато зусиль, щоб весь пакет законодавства, що стосується ОТГ, був пріоритетним і приймався. "Сподіваюся, що ми доведем цю справу до кінця і ближчим часом приймуть законопроект 4355, який стосується земель за межами населених пунктів, які мають перейти у комунальну власність об’єднаних громад".

 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: