fbpx

Дерев’янко просить Семерака зупинити незаконні рубки в парку "Гуцульщина"

Суспільство 10:12, 18.07, 2016

Народний депутат від партії "ВОЛЯ" Юрій Дерев’янко звернувся із запитом до міністра екології та природних ресурсів Остапа Семерака, в якому просить зупинити незаконні рубки в Національному природному парку "Гуцульщина" та притягти винних до відповідальності.

Про це повідомила прес-служба нардепа.

"На жаль, на сьогодні продовжується умисне і широкомасштабне знищення лісових ресурсів на території об'єктів природо-заповідного фонду України, зокрема Національного природного парку "Гуцульщина", – заявив нардеп.

Він додав, що такі дії мають місце всупереч заборонам на проведення суцільних санітарних рубок, вирубування дуплястих дерев та проведення всіх видів поступових та суцільних рубок.

"Складається враження, що сформувалася стійка організована корупційна схема, спрямована на знищення об'єктів природо-заповідного фонду, для якої чинні приписи екологічного законодавства не мають жодного значення",  зауважив Дерев'янко.

Він обурився, що це відбувається при тому, що Остап Семерак у травні здійснив робочу поїздку на територію НПП "Гуцульщина" та особисто переконався у наявності фактів численних порушень лісового та природоохоронного законодавства в діяльності цієї установи природно-заповідного фонду. 

Дерев'янко нагадав, що після виявлених порушень було звільнено керівника Державної екологічної інспекції в Івано-Франківській області І. Стефурака, але незаконні рубки на території Національного природного парку "Гуцульщина" тривають.

Зокрема, депутат повідомив, що 6 липня 2016 року громадські активісти зафіксували факти незаконних рубок на території Національного природного парку "Гуцульщина", що підтверджуються відповідними фотоматеріалами.

"Як повідомляють громадські активісти та жителі Косівщини, на їхнє прохання надати документи, що підтверджують право на здійснення рубок, працівники Національного природного парку "Гуцульщина" надали до огляду лісорубний квиток, виписаний 16.06.2016 року, на якому міститься підпис головного природознавця Національного природного парку "Гуцульщина" І. В. Чернявського",  зазначив нардеп. 

"Зі змісту цього лісорубного квитка вбачається, що він виданий для здійснення вибіркових санітарних рубок близько 900 куб. м деревини. Але з фотознімків з місця виявлених рубок вбачається, що вирубується не пошкоджена, а сироростуча деревина. Тобто мова іде не про санітарну рубку, а про рубку здорових дерев",  підкреслив представник "ВОЛІ".

За його інформацією, повнота лісових насаджень в результаті цієї рубки знижена до критично допустимого рівня, що фактично в окремих місцях може бути кваліфіковано як суцільна рубка.

Дерев'янко нагадав, що вказані порушення законодавства вже набули системного характеру та мають місце протягом усього періоду керівництва НПП "Гуцульщина" В. В. Пророчуком, термін дії контракту з яким закінчився ще 22 березня 2015 року і який зараз перебуває у статусі виконуючого обов'язки керівника цієї установи. 

Враховуючи це, Дерев'янко просить Семерака: 

1.  Ретельно перевірити викладені у даному депутатському запиті обставини.

2.  Вжити належних заходів реагування на факти незаконної вирубки деревини на території НПП "Гуцульщина", що були зафіксовані громадськими активістами 06.07.2016 року.

3.  Притягнути винних осіб до встановленої законодавством відповідальності.

4.  Відсторонити Пророчука Василя Васильовича від посади в. о. директора НПП "Гуцульщина".

5.  Вжити заходів щодо розгляду постійно діючою комісією для конкурсного відбору керівників підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління Мінприроди, заяв та інших документів, що подані учасниками конкурсного відбору керівника Національного природного парку "Гуцульщина".

6.  Врахувати викладені у зверненні обставини при розгляді заяв та документів, що подані претендентами на посаду директора Національного природного парку "Гуцульщина".

Нагадаємо за результатами візиту до НПП "Гуцульщина" міністра Остапа Семерака було прийнято рішення провести конкурси на посади директорів установ природно-заповідного фонду Мінприроди, зокрема на посаду директора цього парку. Про це повідомив сам міністр екології і природних ресурсів Остап Семерак у відповідь на звернення народного депутата від партії "ВОЛЯ" Юрія Дерев'янка.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: