fbpx

Дерев’янко просить уряд спрямувати освітню та медичну субвенції в бюджети ОТГ

Політика 15:53, 27.09, 2016

Народний депутат від партії "ВОЛЯ" Юрій Дерев’янко звернувся із запитом до Кабінету Міністрів України, в якому просить спрямувати освітню та медичну субвенцію в бюджети об'єднаних територіальних громад (ОТГ) та не нівелювати реформу децентралізації.

Про це повідомила прес-служба нардепа.

Він зазначив, що проект Державного бюджету на 2017 рік, внесений в парламент, містить недоліки, які, в разі їх прийняття, можуть негативно позначитись на діяльність органів місцевого самоврядування та нівелювати реформу децентралізації. 

Зокрема, за словами депутата, в документі передбачено передачу значного компенсаційного фінансового ресурсу обласним та районним бюджетам (14,9 млрд грн) у вигляді додаткової дотації на утримання закладів освіти та охорони здоров'я: обласним бюджетам – 5,9 млрд грн, районним бюджетам – 9,0 млрд грн. 

"Однак передача цього фінансового ресурсу обласним та районним бюджетам поставить об'єднані територіальні громади та міста обласного значення в значну залежність від обласної та районної влади", – підкреслив депутат. 

Він підкреслив, що це рішення є кроком назад в реформі децентралізації, воно пригальмує процес об'єднання громад, сприятиме негативним тенденціям перенесення повноважень на вищий рівень, що в кінцевому результаті зведе нанівець всі докладені зусилля по децентралізації.

Виходячи з цього, Дерев'янко просить уряд:

1.  Внести зміни до Додатку 6 до проекту Закону України "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України" реєстраційний № 5131, а саме:

–  здійснити перерозподіл додаткової дотації на утримання закладів освіти та охорони здоров'я, включивши в розрахунки бюджети об'єднаних територіальних громад та міст обласного значення, тобто передбачивши зазначену дотацію всім бюджетам, які мають прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом пропорційно розподілу освітньої та медичної субвенцій.

2.  Внести зміни до проекту Закону України "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України" реєстраційний № 5131, а саме:

–  передбачити можливість спрямування освітньої субвенції на оплату праці не тільки педагогічного компоненту, а й всіх працівників галузі освіти, унеможлививши дискримінацію та диференційований підхід до оплати праці працівників сфери освіти, тобто залишити положення п. 1 статті 1032 Бюджетного кодексу України в поточній редакції.

3.  Вжити заходів щодо недопущення нівелювання реформи децентралізації, у тому числі фінансової. 

Нагадаємо, 21 вересня Верховна Рада прийняла до розгляду проект закону про державний бюджет на 2017 рік, поданий Кабінетом Міністрів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: