fbpx

Дерев’янко розповів громадам Надвірнянщини про процедуру та переваги реформи децентралізації. ВІДЕО

Суспільство 17:41, 28.10, 2016

Об'єднавшись, територіальні громади фактично стають районами, отримують такі ж повноваження і фінансування напряму з Держбюджету та можуть самостійно ними розпоряджатись.

Про спроможність громад, процедуру об’єднання, структуру, повноваження ОТГ та інше розповів народний депутат від партії “ВОЛЯ” Юрій Дерев’нко під час зустрічі з громадами сіл Гаврилівка, Парище, Середній Майдан Надвірнянського району.

Чи не найбільше мешканців цих сіл турбує питання децентралізації. Згідно з Перспективним планом ці громади планується приєднати до потенційної Тисменичанської та Надвірнянської ОТГ. Однак представники сіл хочуть створити окрему громаду з центром в Гаврилівці. Та вони стверджують, що не володіють необхідною інформацією про процедуру об’єднання, функції та повноваження ОТГ, словом, не знають, чого чекати від цієї реформи.

Юрій Дерев’янко наголосив, що громада лише тоді стає ОТГ, коли об’єднується за Перспективним планом, який зараз не враховує побажання цих громад. Тому необхідно в першу чергу домагатись змін до плану.

“Я розмовляв з експертом В’ячеславом Негодою, поки що він скептично налаштований до вашого об’єднання. В кожному з сіл треба провести по 4 сесії, створити робочу групу з представників сіл, яка повинна доповісти кожній громаді про реальний стан справ, проаналізувати ситуацію, і тоді можна буде сказати, чи Кабмін підтримає таке об’єднання, чи ні”, – наголосив Дерев’янко.

Нардеп запевнив, що команда юристів та депутатів “ВОЛІ” зі свого боку готова робити спільні зустрічі, щоб кожному мешканцю був зрозумілий процес об’єднання, готова ділитись своїм досвідом, аби знайти той формат ОТГ, в якому громадам цих сіл буде комфортно.

Дерев’янко зазначив, що за форматом потенційна ОТГ сіл Гаврилівка, Парище та Середній Майдан схожа на Старобогородчанську, до успішного об’єднання якої спочатку ставились скептично.

“Старбогородчанська ОТГ стала спроможною, хоча коли формувався Перспективний план, то були скептики, які вважали, що в цієї громади не буде доходів. Насправді все не так, громада дуже добре себе почуває, отримує вдосталь коштів. І в неї навіть гірші показники соціальної інфраструктури, ніж у вашої потенційної ОТГ”, – зазначив Дерев’янко.

Також народний депутат розповів представникам громад про переваги, які вони отримують від об’єднання у спроможну громаду.

По-перше, ОТГ фактично стане районом. Люди обирають голову ОТГ, голови сіл стають старостами, із трьох сіл формується рада ОТГ, депутатський корпус, виконком, і громада починає жити повноцінним районом.

“Така громада сама вирішує питання освіти (на кожного учня з держбюджету виділяють 10 тисяч гривень щороку), медицини (на кожного мешканця 800 грн в рік). Частину цих грошей ОТГ залишає в себе на ФАПи і амбулаторії, частину перераховує на районну лікарню, для того, щоб мешканці громади могли отримати там послуги медицини вторинного рівня. Сьогодні ж, навпаки, всі гроші йдуть у районну лікарню і з неї виділяють на фапи і амбулаторії. А тут платите ви і можете за цю плату вимагати надання необхідних послуг”, – зазначив нардеп.

По-друге, працівників апарату ОТГ будуть наймати самі люди: “Ви самі визначатимете, скільки потрібно людей в апараті і яку зарплату їм платити”.

По-третє, якщо ухвалять законопроект 4355 – про передачу земель за межами населених пунктів у комунальну власність громад, за який Дерев’янко бореться уже півтора року, ОТГ отримає додаткові кошти.

“Ви зможете розпоряджатися цими землями, встановлювати свої умови їх використання для підприємців і зможете отримувати за це суттєві надходження в бюджет громади”.

Понад те, ОТГ стає суб’єктом зовнішньополітичних відносин, до прикладу, вона зможе укладати угоди з польськими гмінами. Вся технічна і фінансова допомога, яку отримує Україна з-за кордону, у великому відсотку буде спрямовуватись на ОТГ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: