fbpx

Дерев'янко закликав депутатів не допустити обміну українського лісу на європейський кредит

Політика 14:57, 07.12, 2016

Верховна Рада повинна підтримати законопроект 5471, який має привести дію мораторію на експорт лісу до вимог Світової організації торгівлі (СОТ) та зупинити екологічну катастрофу в Україні.

Дерев'янко закликав депутатів не допустити обміну українського лісу на європейський кредит.

Про це заявив народний депутат від партії "ВОЛЯ" Юрій Дерев'янко під час виступу з трибуни Верховної Ради 7 грудня.

"Вже вся країна знає, що наш Президент пообіцяв Європі безЛІС, а Україна залишилась без віз", – сказав депутат.

"Він хоче, щоб за 600 мільйонів євро кредиту (навіть не допомоги, а кредиту) ми скасували мораторій і дали  можливість вивозити український ліс-кругляк", – обурився Дерев'янко.

Він підкреслив, що політична партія "ВОЛЯ" виступає за збереження мораторію на вивіз лісу-кругляку та наполягає на тому, що український ліс не можна обміняти на кредит у 600 мільйонів євро, як влада того хоче.

"Земля і природа – це не те, що нам дісталось у спадок, а те, що ми беремо в оренду у наших майбутніх поколінь. Ми не можемо залишити наших дітей без лісу, без землі, без якісних ґрунтів взамін за кредит у 600 мільйонів євро, який потрібно віддавати", – підкреслив депутат.

Дерев'янко підкреслив, що замість скасування мораторію, про який говорить Президент і влада, потрібно, навпаки, удосконалити цей мораторій. "Тому, що в Європу продовжують вивозити кругляк, навіть по тих породах, які сьогодні заборонені, під виглядом дров".

Вдумайтесь: 30% росту експорту дров за минулий рік, і бука, і дуба і тих порід, які сьогодні заборонені", – підкреслив парламентар.

Він повідомив, що партія "ВОЛЯ" розробила і подала в парламент законопроект 5471, яким пропонується заборонити експорт дров і привести дію мораторію про експорт лісу до вимог СОТ.

"Прийняття законопроекту буде єдино правильною відповіддю на нещодавню заяву ЄС з вимогою скасування мораторію на вивіз українського лісу", – переконаний Дерев'янко.

Він навів дані, згідно з якими раніше кількість земель, покритих лісом в Україні, сягала 44%, а зараз – лише 11-15%. "В той самий час, коли кількість таких земель в Європі – близько 35%. Ми найменш заліснена країна Європи! Європа береже свій ліс, тому хоче скористатись нашим", – заявив Дерев'янко.

Він додав, що більш як 35 країн світу скористались пунктом (g) розділу ХХ Генеральної угоди з тарифів та торгівлі (ГАТТ 1947), згідно з яким можуть накладати торговельні обмеження у випадку, якщо це стосується збереження природних ресурсів, які вичерпуються, якщо такі заходи застосовуються разом з обмеженням внутрішнього виробництва чи споживання.

Зокрема, за інформацією депутата:

– Норвегія стала першою країною в світі, яка повністю відмовилася від вирубки дерев на своїй території.

– Албанія заборонила промислову заготівлю та експорт деревини на 10 років.

– в Румунії прийняли закон, який прирівнює незаконну рубку більш як 1 гектара лісу до тероризму.

– Молдова, яка є одним з ключових експортерів необробленої деревини на європейський ринок, ввела мораторій на вирубку дерев до 2020 року в державних лісах.

Дерев'янко закликав депутатів підтримати законопроект 5471, яким пропонується:

1. Визнати, що в Україні виникла загроза надзвичайної екологічної ситуації, в тому числі у зв’язку із масштабними вирубками лісів.

2. Привести дію тимчасової заборони експорту лісоматеріалів до вимог міжнародних договорів, ратифікованих Україною – СОТ.

3. Розширити дію мораторію на експорт дров.

4. Посилити кримінальну відповідальність за незаконну рубку лісу від 10 до 15 років.

5. Провести тендери на визначення розробника лісосіки через Систему публічних електронних закупівель ProZorro.

6. Обмежити заготівлю ділової деревини з суцільних санітарних рубок у розмірі не більш ніж 10% від загального обсягу заготівлі, що здійснюється лісокористувачем.

7. Забезпечити відкритість інформації щодо лісокористування.

8. Встановити додаткові обмеження щодо лісокористування в Україні, що матиме наслідком зменшення обсягу рубок в Україні та сприятиме поновленню природного стану лісів.

9. Встановити заборону під час проведення заготівлі деревини використовувати технічні засоби, які завдають шкоди охороні, відтворенню та використанню природних комплексів, та використовувати гусеничний транспорт та транспорт вагою понад 10 тонн.

10. Запровадити програму збереження лісів в Україні, програму стабілізації та розвитку лісопереробної галузі в Україні.

Нагадаємо, нещодавно стало відомо про бажання Президента України та Уряду зняти мораторій на експорт лісу-кругляку до Європи. Як повідомляється, Євросоюз планує виділити Україні кредит на 600 млн євро за умови продовження експорту лісу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: