fbpx

Дерев’янко закликав Кабмін розширити перелік корисних копалин місцевого значення

Політика 15:16, 26.01, 2017

Народний депутат від партії "ВОЛЯ" Юрій Дерев’янко звернувся до Кабінету міністрів з пропозицією включити до переліку корисних копалин місцевого значення пісковик, гальку, гравій, ракушу та піщано-гальковий матеріал.

Про це повідомила прес-служба нардепа.

Дерев’янко повідомив що до нього надходять численні звернення від представників територіальних громад Івано-Франківської області щодо необхідності внесення змін до постанови Кабміну “Про затвердження переліків корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення” від 12 грудня 1994 року та повернути до переліку корисних копалин місцевого значення ті корисні копалини, які були з нього перенесені до числа загальнодержавних.

Депутат повідомив, що на території Надвірнянського району Івано-Франківської області три суб’єкти господарювання на підставі отриманих спеціальних дозволів на користування надрами здійснюють видобування корисних копалин, зокрема пісковиків та піщано-гравійних порід. Зокрема:

-ТзОВ “Надвірнянський Кар’єр-Карпати” та філія ГЖНК “Нерудник” ПАТ “Івано-Франківськцемент” здійснюють видобування пісковиків як сировини для виробництва щебеню;

– ТОВ “Тарновецький Кар’єр-Карпати” здійснює видобування піщано-гравійних порід, придатних як сировина для виробництва щебеню із гравію та піску для будівельних порід.

“Рентна плата за вибування корисних копалин (пісковиків та піщано-гравійних порід), задекларована та сплачена вищевказаними підприємствами Надвірнянського району Івано-Франківської області в 2015 році, становила 2,3 млн грн”, – підкреслив парламентар.

За його даними, протягом 1-го півріччя 2016 року за вибування корисних копалин у Надвірнянському районі задекларовано та сплачено рентну плату в сумі 1,1 млн грн і відповідно втрати місцевих бюджетів за цей період склали 1,1 млн грн. “З року в рік Кабмін розширює перелік корисних копалин загальнодержавного значення, зменшуючи при цьому перелік корисних копалин місцевого значення”,  вважає Дерев’янко.

Він додав, що території, на яких розробляється велика кількість родовищ корисних копалин, залишаються з невирішеними соціальними проблемами.

“Одним із можливих джерел фінансування для вирішення вищевказаних проблем могли б стати надходження до місцевих бюджетів від сплати ренти за видобування пісковика та гальки, гравію, ракушу, піщано-галькового матеріалу, що потребує внесення відповідних змін до постанови Кабміну”,  вважає Дерев’янко.

Тому депутат просить внести зміни до постанови Кабміну №827 від 12 грудня 1994 року “Про затвердження переліків корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення”, включивши до переліку корисних копалин місцевого значення пісковик, гальку, гравій, ракушу, піщано-гальковий матеріал.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: