fbpx

Держава може віддати 5% або 10% ренти від видобутку газу і нафти у місцеві бюджети, – Галабала

Суспільство 11:48, 22.09, 2016

Верховна Рада може віддати 5% або 10% від суми ренти з газу і нафти на місця. Сьогодні відповідні законопроекти стоять у порядку денному Верховної Ради України.

Про це повідомила на своїй сторінці в соціальних мережах Ольга Галабала, очільниця фракції "ВОЛЯ" в обласній раді. 

"Для Івано-Франківської області це означає, що місцеві бюджети області отримають 100 млн грн або 200 млн грн на рік", – прокоментувала Галабала. 

Галабала зазначила, що в порядку денному сьогодні стоїть законопроект №3038, яким пропонується 5% ренти від газу і нафти розподілити між місцевими бюджетами наступним чином: 1,5% – обласний, 1,5% – ОТГ/районний, 2% – сільський/селищний.

Альтернативним законопроектом, за словами Галабали, є №3038-1, за яким пропонується віддати на місця 10% з таким розподілом: 4% – обласний, 5% – ОТГ/районний, 1% – сільський/селищний

"Це та зміна, за яку ми дуже довго боролися! Сьогодні від видобутку газу й нафти в Івано-Франківській області в державний бюджет надходить більш як 2 мільярди грн ренти, однак в місцеві бюджети не надходить нічого", – йдеться у дописі.

За її словами, якщо один з законопроектів буде прийнято, то: 
– 30 млн грн або 70 млн грн надійде до обласного бюджету,
– приблизно стільки ж буде поділено між усіма бюджетами районів, де працюють нафтогазові компанії, – такі села як Битків, Пасічна, Спас, Ясеновець та інші, де ведеться активний видобуток, отримають від 1 до 3 млн грн на рік до своїх бюджетів.

"Уявіть собі село, де знаходиться 52 нафтових та газових скважини, а бюджет села – 300 тис. грн на рік, чого не вистачає навіть на зарплату голови і секретаря, в селі немає садочка, школа виглядає як шевченківська хата, бездоріжжя і тотальна бідність! При цьому рента у державний бюджет, яка йде від видобутку на цих скважинах, складає порядка 100 млн грн", – наголосила Галабала.

За словами Ольги Галабали, проблема в тому, що оренду за землю компанія не хоче платити, користуючись державними актами (оренда мала б складати близько 2 млн грн на рік), рента в місцеві бюджети не йде (могла б бути від 1 до 2 млн грн на рік), пайової участі у розвитку села підприємство не бере, уникаючи цього і законними, і незаконними методами (це ще порядка 1 млн на рік), вже не кажучи про те, що не компенсує екологічні збитки і не платить за користування водою.

"І от село, яке, за всіма цивілізованими правилами, мало б бути "міліонером", маючи в бюджет до 5 млн грн на рік, залишається "жебраком"", – обурюється депутат.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: