fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Культура
  • Держипільський розповів про перший Всеукраїнський театральний фестиваль, що відбудеться у наступному році

Держипільський розповів про перший Всеукраїнський театральний фестиваль, що відбудеться у наступному році

Культура 12:15, 21.12, 2016

Національна спілка театральних діячів України (НСТДУ) разом з Міністерством культури організовують у 2017 році Всеукраїнський театральний фестиваль.

Про це повідомив на прес-конференції перший заступник голови НСТДУ, керівник регіональної політики Спілки і Всеукраїнського театрального фестивалю режисер, актор, директор Івано-Франківського академічногообласного українського музично-драматичного театру ім. І. Франка Ростислав Держипільський, пише Укрінформ.

"Ми плануємо Всеукраїнську театральну премію-фестиваль. Роботу над ним планується почати в 2017 році, щоб результат побачити 2018-го. Засновниками-організаторами є Спілка театральних діячів України та Міністерство культури. Мета премії – пожвавлення зв'язків між регіонами, столицею, різними інституціями  державними і недержавними",  сказав Держипільський.  

Він зазначив, що премія багато в чому залежатиме від обсягу фінансування.

"Є сподівання, що основним бюджетом забезпечить Мінкультури, але будемо шукати різні шляхи фінансування, оскільки надзвичайно важливо, щоб ця премія була незалежна",  підкреслив театральний діяч.

За його словами, премія матиме загальні номінації: за кращу виставу, кращу виставу для дітей, кращу музичну виставу  в жанрі опери, оперети, мюзиклу, кращу хореографічну, пластичну чи балетну виставу, за кращу виставу камерної сцени; індивідуальні номінації: за кращу режисуру, кращу сценографію, кращу чоловічу роль, кращу жіночу роль; будуть спеціальні номінації: за кращу пошуково-експериментальну виставу; спеціальні номінації, зокрема за вагомий внесок.

"Премія буде присуджуватися за підсумками театрального сезону. Перша премія  за підсумками сезону 2016/2017 року. Вже у травні розпочнеться робота. Заявки будуть подаватися з 15 липня до 15 серпня театрами, міжобласними відділеннями, організаціями. З 15 серпня до 15 вересня експертна рада, яку сформує дирекція фестивалю, відбиратиме претендентів. З 15 вересня до кінця грудня експерти переглядатимуть вистави. До кінця січня 2018 року буде сформована афіша фестивалю, який планується проводити в Києві у другій половині березня і де журі визначить переможців. За підсумками роботи журі у 2018 році ми будемо мати переможців Всеукраїнської національної премії, в результаті чого буде сформований так званий національний шоу-кейс", – розповів Держипільський.  

Він висловив надію, що переможці цієї премії матимуть тури Україною та покази для представників закордонних фестивалів, щоб кращі зразки українського театрального продукту були презентовані для Європи.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: