fbpx

Держзамовлення серед медичних вишів розподілять по-новому

Суспільство 21:11, 07.07, 2017

Цьогоріч при вступі до медуніверситетів впроваджується широкий конкурс, який передбачає, зокрема, направлення місць держзамовлення в ті медичні виші, до яких вступить найбільше студентів з найвищими балами ЗНО.

Про це на прес-конференції в Укрінформі, у п'ятницю, 7 липня, сказав заступник міністра охорони здоров'я Олександр Лінчевський.

"Цього року ми спільно з МОН впроваджуємо нову систему зарахування до вищих медичних навчальних закладів, мова йде про широкий конкурс. В медичних вишах цього раніше ніколи не було", – сказав Лінчевський.

Як розповіла на  брифінгу радниця міністра охорони здоров'я, колишній заступник міністра освіти та науки Інна Совсун, ідея широкого конкурсу полягає у визначенні кількості місць державного замовлення в кожному виші залежно від того, скільки абітурієнтів з найвищими балами ЗНО обере його місцем свого навчання  принцип "гроші за студентом". За її словами, торік модель широкого конкурсу діяла при вступі в медичні виші, які підпорядковуються Міністерству освіти та науки, відповідно більшу кількість місць державного замовлення отримали ті медуніверситети, чиї програми підготовки користувалися популярністю серед абітурієнтів. 

Для самих абітурієнтів при вступі до медвишів діятиме та сама система, як і для абітурієнтів, що подаються до університетів інших спрямувань.

"Система працює таким чином: абітурієнт, подаючи заяву, визначає пріоритетність поданої заяви  від 1 до 9, де 1  найвищий пріоритет, 9 – найнижчий пріоритет. Система перевіряє, чи проходить абітурієнт на спеціальність до університету, який він визначив пріоритетом номер 1. Якщо проходить і при цьому потрапляє в перелік найкращих абітурієнтів у цій спеціальності по Україні в цілому, то в такому випадку йому пропонується місце державного замовлення",  розповіла Совсун.

Відповідно для медвишів також діятиме коригування державного замовлення  залежно від кількості студентів, які матимуть право на місце державного замовлення, в подальшому ВНЗ буде мати право набрати студентів, за навчання яких заплатить держава, більше на 10%.  

"Медуніверситети можуть отримати додатково до 10% місць державного замовлення порівняно з минулим роком. Але в медичних університетах великі обсяги держзамовлення, і навіть 10% в абсолютних цифрах може бути великим коригуванням. Практично це означає, що в руках абітурієнтів опиняється потужний ресурс  якщо абітурієнти масово підуть до тих університетів, які вони вважають кращими, вони отримають більше держзамовлення. Натомість ті університети, які обере менша кількість студентів, отримають державного замовлення менше",  сказала Совсун.

У свою чергу Лінчевський закликав тих абітурієнтів, що мають намір здобувати освіту лікаря, зважено підходити до вибору вишу, в якому вони хотіли б навчатися. І спиратися не тільки на критерії близько/далеко від дому, а й на те, наскільки якісною є підготовка фахівців у кожному конкретному навчальному закладі.

Зокрема, показниками цього можуть стати результати іспитів КРОК 1, 2, 3, які здають студенти та інтерни медичних університетів. Цей іспит базується на певній кількості запитань, які готують самі медичні виші і які проходять відбір у Центрі тестування при МОЗ України.

Детальну інформацію про здобутки студентів медичних університетів можна переглянути тут

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: