fbpx

Деякі українські банки відмовляються обслуговувати клієнтів з ID-паспортами

Суспільство 21:41, 20.04, 2017

Українські банки відмовляються обслуговувати клієнтів на підставі ID-картки – пластикового посвідчення особи нового зразка, яке замінює собою паспорт.

Про це повідомило в середу, 19 квітня, видання «Мінфін».

Державна міграційна служба, яка курує випуск ID-карток, на підставі скарг громадян склала список найконсервативніших банків і попросила Нацбанк якось вплинути на них.

«У Держміграційну службу надходить велика кількість звернень з приводу відмови з боку співробітників банків обслуговувати клієнтів з ID-картками. Йдеться, в тому числі, про видачу споживчих кредитів, зокрема в торгових мережах побутової техніки. Водночас пред’явлення паспорта “в формі книжечки” до таких проблем не призводить», – йдеться в листі міграційної служби заступнику голови НБУ Якову Смолію.

Найбільше скарг з приводу ID-карток надходять на «ОТП Банк», «Ідея Банк», банк «ПУМБ» і «Альфа-Банк».

У відповідь на це Нацбанк розіслав по фінустановах і профільних об’єднаннях лист, в якому з позначкою «про організацію касової роботи» ще раз пояснив фінустановам, що з 10 лютого цього року ID-картку необхідно вважати повноцінним аналогом класичного паспорта громадянина України.

Це не перший лист по темі ID-карток від НБУ до фінустанов. Аналогічні роз'яснення регулятор розіслав 23 лютого. Зараз Нацбанк відкрито закликав банки ретельніше опрацювати це питання на місцях і ознайомити з новими правилами рядових співробітників.

«Щоб уникнути негативних наслідків і непорозумінь при роботі з клієнтами, НБУ вважає за необхідне для банків вжити відповідних заходів щодо ознайомлення співробітників зі змінами законодавства. Зокрема, це стосується використання клієнтами ID-карти, яка є повноцінним паспортом громадянина України», – йдеться в листі регулятора.

Видання також опублікувало копію цього листа.

Нагадаємо, з 1 листопада 2016 року всі громадяни України отримали право оформити паспорти у формі ID-карток. Їх почали видавати в січні, але тільки тим, хто отримує паспорт уперше.

ID-картка має вбудований електронний безконтактний чип, на який записують персональні і біометричні дані власника документа, в тому числі місце проживання і сімейний стан.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: