fbpx

Діти області варті коштів менш як на півкілометра дороги? – педіатр Оксана Манюх

Здоров'я 17:12, 22.01, 2016

Голова громадської ради при департаменті охорони здоров'я облдержадміністрації, педіатр Оксана Манюх вже не вперше піднімає тему фінансування медичної галузі і, зокрема, лікування дітей. Вона підрахувала, що на здоров'я дітей області виділяється всього 2 мільйони гривень на рік, тоді як на 1 км дороги у 2015 році пішло 6 мільйонів гривень.

Нагадаємо, раніше вона повідомила, що в Івано-Франківській обласній дитячій лікарні назріває страйк, чим викликала неоднозначну реакцію керівництва. 

На цьому Оксана Манюх не зупинилася і намагається донести проблему недостатнього фінансування медицини для дітей через соцмережу:

"Для чого ти це зробила?" – питають мене керівники.  "Розумієш, влада не задоволена, що такий розголос в суспільстві". Розумію, пояснюю.

Перше запитання: Хто така Манюх і як вона посміла про це писати?
Відповідаю: Я лікар з 34-літнім стажем роботи. Заслужений лікар України, спеціаліст вищої категорії. Головний педіатр управління охорони здоров'я з 1994 до 2009 року, відзначена Дитячим Фондом ООН у 2006 році за особисту відданість у справі захисту прав дітей в Україні. Голова громадської ради при департаменті охорони здоров'я облдержадміністрації. Проблеми медицини області знаю детально. За проблемами  конкретні долі людей, і дітей в т. ч. Дістало до краю, тому – посміла.

Друге запитання: Для чого це зроблено?
1. З метою надати інформацію для жителів області про ситуацію з фінансуванням лікарні. Тому при виникненні потреби в госпіталізації дитини в лікарню, люди, будьте морально і фінансово готові оплатити за аналізи, рентгенплівку, медикаменти, комп'ютерний томограф і т. д. При поступленні дитини лікар не буде пояснювати кожному з батьків фінансові проблеми лікарні, у нього на це не стане ні часу, ні терпіння. У нього інше завдання  в поставлених умовах встановити діагноз і врятувати дитину. А батьки, може, не будуть клясти з порога і лікаря, і медицину, а зосередяться на потребах дитини і призначеннях.

2. Всі, починаючи від Верховної Ради, хто причетний до фінансування лікарні, мають усвідомити, що на 9 гривень в день дитину лікувати не реально. Тому треба думати, де взяти кошти. Я не фінансист, не депутат і не політик, я лікар, але в математиці розбираюсь добре. Якщо грошей в області і країні нема, то їх немає ні на що. 

Чому ж вони є на речі, які менш вартніші за людське життя? До прикладу, 244 млн грн на 42 км дороги Бібрка – Львів витрачено у 2015 році, то на 1 кілометр – 6 млн грн, а на 230 тисяч дітей області на цілий рік на всі медичні життєвонеобхідні ліки тільки 2 млн грн. А то як розрахунки проводяться? Діти області – варті коштів менше як на півкілометра дороги? Стоп. Так не має бути. 

11 млн грн розподілено на програми розвитку місцевого самоврядування у 2016 році. До прикладу, на облаштування тротуарів, встановлення огорожі на цвинтарі, ремонт приміщення сільської ради і так далі – все по 120 тис. грн. Добре, і це треба. Але чому хворим дітям нема, а тут є. Не розумію.
Таких позицій є багато. Звичайно, і дороги треба робити, і все інше, що потрібно людям. 

Шляхи до змін в медицині треба негайно розробляти, а не тлумитися роками з тією реорганізацією. І пільги в депутатів всі я б зняла, і у відпустку не відправляла, допоки зміни в країні не почнуть діяти реально. А так, їх серце не болить, бо очі не бачать страждань тяжкохворої дитини, яка не має чим лікуватися.

Та навіть у дикій природі так встановлено: якщо не оберігається найдорожче, потомство, зграї птахів чи звірів, то ця зграя приречена на вимирання. А ми, люди, у 21 столітті так бережемо життя своїх дітей???? І не переконуйте мене, що так має бути",  пише медик.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: