fbpx

Для агітації на Прикарпатті використовують робочі заходи та кошти не з виборчого фонду

Політика 17:20, 14.12, 2016

Два факти, що містять ознаки порушення правил ведення агітації, спостерігачі ОПОРИ виявили у Галицькому та Коломийському районах Івано-Франківської області. Нагадаємо, вибори до новостворених об’єднаних громадах тут відбудуться цієї неділі, 18 грудня.

У газеті "Галицьке слово" №50 від 09 грудня на третій сторінці розміщене звернення до виборців Більшівцівської об’єднаної територіальної громади, в якому міський та сільські голови Галицького району агітують виборців голосувати за Василя Саноцького – кандидата-самовисуванця на посаду селищного голови Більшівцівської об’єднаної громади. З опублікованого у газеті тексту випливає, що це звернення прийняте на робочій нараді голів місцевих рад району 8 грудня.

"Якщо відштовхуватись від змісту повідомлення, оприлюдненого у газеті, то цей факт містить ознаки порушення пункту 3 частини 1 статті 60 Закону України "Про місцеві вибори", який забороняє участь у передвиборній агітації у робочий час посадовим та службовим особам органів державної влади та органів місцевого самоврядування, крім випадків, коли відповідна посадова чи службова особа є кандидатом. Крім того, цей факт може містити ознаки порушення частини 2 статті 60 цього ж Закону, яка забороняє кандидатам використовувати в агітаційних цілях ресурси за місцем роботи чи службові наради. Ми цей випадок розцінюємо як такий, що містить ознаки використання адміністративного ресурсу у виборчих цілях", – прокоментував Остап Матківський, координатор кампанії спостереження ОПОРИ за першими виборами в ОТГ Івано-Франківської області.

1

А у Коломийському районі спостерігачі ОПОРИ зафіксували поширення агітаційного матеріалу за кандидатів у депутати Матеївецької сільської ради об’єднаної громади від ВО "Батьківщина" і кандидата на посаду сільського голови цієї ж громади Петра Книшука, який, ймовірно, виготовлено не за рахунок коштів із виборчого фонду.

2

Як повідомила голова Матеївецької сільської ТВК Галина Шупяк, рахунки виборчого фонду відкрили лише двоє з чотирьох кандидатів на посаду сільського голови. І серед тих, хто відкрив рахунки, – кандидата Петра Книшука не було. Крім того, у ТВК також повідомили, що щодо жодного кандидата у депутати до Матеївецької сільради не надходило повідомлень про відкриття рахунків виборчих фондів.

"Відповідно до частини 6 статті 54 Закону України "Про місцеві вибори", передвиборна агітація може здійснюватись за рахунок і в межах коштів виборчих фондів. Що стосується друкованих матеріалів агітації, то законодавство дозволяє виготовляти їх за рахунок власних виборчих фондів, а також з використанням власного обладнання. В цьому випадку друкований матеріал не був виготовлений на власному обладнанні і, якщо брати до уваги інформацію з ТВК про відсутність у згаданих суб’єктів виборчих фондів, цей факт можна розцінювати як порушення встановлених Законом умов проведення передвиборної агітації", – зауважує Іван Маруняк, координатор Громадянської мережі ОПОРА у Івано-Франківській області.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: