fbpx

До 90-ліття Опанаса Заливахи у Франківську влаштували вечір спогадів

Культура 11:23, 26.11, 2015

14-те засідання інтелектуально-філософського клубу "Вершини" в Івано-Франківську присвятили ювілею художника Опанаса Заливахи.

90 років від дня народження Опанаса Заливахи, заслуженого художника України, лауреата Державної премії ім. Тараса Шевченка, дисидента і Великого Українця, вшанували вечором пам'яті учні, колеги, родина і небайдужі до творчості митця франківці.

"Батько до 1960 року був російськомовним. Він завжди шукав у собі українця – і в житті, і у своїй творчості. Не побоявся одним із перших зобразити Шевченка – українського борця на противагу радянському образу селянина в смушевій шапці. Першим підняв тему голодомору і того українського рабства, яке тяжіє над нами досі. Його серце вміщало всю Україну", – розповіла про батька донька Опанаса Заливахи Ярина.
1
 
"Україна втратила, і втратили всі ми. Не скоро навчимося за життя цінувати людей, які в різний спосіб "моляться" до України і вприсвячують їй усі свої здобутки. Опанас Заливаха спочатку знайшов себе, а потім поклав всі свої сили на олтар Україні",  сказав про митця, якого вважає своїм учителем, голова Івано-Франківської обласної організації Національної спілки художників України Микола Якимечко.
 

Сьогодні 90 років тому народився Опанас Заливаха

Фото – Ігор Ткач, Тарас Майстришин.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: