fbpx

До вересня усі педагогічні працівники отримають зарплату, збільшену на два тарифні розряди

Суспільство 07:48, 21.03, 2017

З 1 січня 2017 року середня заробітна плата вчителя загальноосвітньої школи зросла до 4800 – 6800 гривень, а до 1 вересня просування по тарифній сітці на два розряди відбудеться для всіх педагогічних працівників.

Про це повідомила міністр освіти і науки Лілія Гриневич під час години запитань до Уряду у Верховній Раді.
 

"Якщо це молодий вчитель, який ще не має стажу і не має високої кваліфікаційної категорії, в 2016 році середня заробітна плата таких учителів становила орієнтовно понад 3600 гривень. Зараз це понад 4800 гривень. Якщо ми візьмемо вчителя вищої кваліфікаційної категорії, то середня заробітна плата з надбавками для вчителя вищої кваліфікаційної категорії у 2016 році становила трохи менше 5000 гривень, зараз вона становить понад 6800 гривень", – наголосила Міністр.

Водночас Лілія Гриневич підкреслила, що йдеться про один посадовий оклад з навантаженням 18 годин, а якщо навантаження більше, то і розмір зарплати відповідно більший.

"Чи нас задовольняє такий рівень зарплат вчителів? Ні. Зарплати вчителям, як і іншим педагогічним працівникам, повинні зростати. Зараз не всі педагогічні працівники, які навчають поза системою загальної середньої освіти, отримали підвищення зарплатні. Місцеві органи влади мають час до 1 вересня забезпечити просування по тарифній сітці на два тарифні розряди – це передбачено постановою Уряду і для працівників дошкільних навчальних закладів, і інших педагогічних працівників сфери позашкільної, професійно-технічної освіти", – зазначила Міністр.

Вона додала, що частина органів місцевого самоврядування вже це зробили, а в частини готові рішення, але не ухвалені через те, що на сесію не зібралися обласні ради.

"З 1 вересня таке просування на два тарифні розряди буде обов’язковим для всіх педагогічних працівників. І для нас дуже важливо, що цю позицію підтримав Прем'єр-міністр, весь Уряд України і Верховна Рада України, виділивши педагогічних працівників для підвищення їхнього соціального статусу. Бо тільки так ми можемо здійснити справді реформу освіти", – наголосила Лілія Гриневич. 

За словами Міністра, загальне фінансування середньої освіти також зросло: "Зокрема, обсяг освітньої субвенції зараз становить понад 52,5 мільярда гривень. Це на 2,8 мільярда гривень більше, ніж у 2016 році. Також передбачена Урядом додаткова дотація в сумі майже 15 мільярдів гривень на освіту, медицину і культуру. Ми очікуємо, що орієнтовно з цієї дотації близько 8 мільярдів гривень будуть спрямовані на освіту, це має допомогти місцевим бюджетам впоратися з тими повноваженнями і навантаженням, які вони мають у сфері освіти".

Крім того, для розвитку матеріально-технічної бази в навчальних закладах передбачено кошти із залишків освітньої субвенції минулого року. "Зокрема, 300 мільйонів гривень для об'єднаних територіальних громад. І крім того, 300 мільйонів гривень для закупівлі природничо-математичних кабінетів, тому що природничо-математична освіта для нас є пріоритетом у сфері загальної середньої освіти. А також 200 мільйонів гривень на засадах співфінансування 70 на 30 на шкільні автобуси", – уточнила Лілія Гриневич.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: