fbpx

Дрезиною за 30 хвилин: поляки закликають відновити найкоротший шлях із Польщі в Україну. ВІДЕО

Суспільство 14:26, 23.04, 2017

Закинута залізнична дорога має довжину 13 км.

Вперше за останні 20 років дрезина із польськими туристами перетнула українсько-польський кордон поблизу залізничної станції "Нижанковичі" на Львівщині. Залізничний перехід через кордон відкрили тимчасово. Це символічна акція польських волонтерів, інформує 5 Канал, покликана привернути увагу української та польської влади до закинутої залізниці.

Гілка довжиною 13 км зв'язує польський Перемишль із українськими Нижанковичами. Туристів зустрічала Марта Шикула

Пасажир першого міні-поїзда Павел Дунчевський народився неподалік українсько-польського кордону. Чоловік пригадує, понад 20 років тому в дитинстві, їздив потягом із Польщі в Україну саме цією колією.

Павел каже: "Дуже гарні Карпати. Вони вищі за Бескиди, які є у Польщі. Тож багато поляків із задоволенням їздять в Україну, щоб подивитися на гори і взагалі побачити країну в цілому". 

По цій колії Нижанковичі-Перемишиль поїзди не їздили понад 20 років. Тут усе заросло бур'яном та кущами. Восени минулого року волонтери усе розчистили та привели колію до порядку.

Більше сотні активістів усього за кілька днів розчистили 8 км колії. Серед волонтерів – і Кароль Гайдзік. Він один із ініціаторів відновлення маршруту.

"Головна мета – привернути увагу до можливостей найкоротшого шляху з Польщі в Україну. Щоб він запрацював на постійній основі, бо це можливо", – каже чоловік.

Відновити залізничну колію європейського зразка не так легко, бідкаються чиновники. На це, кажуть, потрібні зусилля з обох сторін: і України, і Польщі.

Орест Бонк, голова Старосамбірської районної адміністрації, пояснює: "Треба замінити частину рейсів, які зняли, приблизно 7 км. Треба замінити шпали які вже згнили. Тут треба вкласти чималу суму коштів, щоб відновити такий рух. 

Туристи-першопроходці показали, що дістатися із Польщі в Україну можна за яких півгодини. Дорога існує, і потрібне лише бажання, щоби відновити її експлуатацію.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: