fbpx

Яку воду краще пити: аналіз води у водопроводі та джерелах Франківська

Суспільство 14:01, 21.02, 2017

Прийнято вважати, що водопровідна вода – це погано, а джерельна – добре. Багато хто з франківців та мешканців прилеглих сіл набирає питну воду з природних джерел, надаючи їй перевагу перед водопровідною чи бутильованою. Та чи завжди джерельна вода – це найкращий вибір?

Щоб це перевірити, редакція сайту 0342.ua за сприяння фірми "ТеплоБаза-ІФ" дослідила якість води у найпопулярніших міських та приміських джерелах. Було проведено хімічний аналіз проб води з чотирьох місць масового забору питної води та, для порівняння, води з-під крану.

Всі проби води було відібрано 10 лютого 2017 року. Результати аналізу зведено в таблиці.

Вода з колонки на вул. Пулюя

Записати 1

1

Вода з джерела на вул. Симоненка біля храму Святого Архистратига Михаїла

DSC05989

2

Вода з джерела в селі Підлісся

image-0-02-05-6cb642ea9ff8f3724d2ff357eca2a79e9b5a6025b82a6cf7b74d327554c2d58a-V

3

Вода з джерела біля міського озера

DSC05973

4 

Вода з-під крану, вул. Івасюка, 10, магазин "ТеплоБаза-ІФ" 

5

Як бачимо за результатами хімічного аналізу, стандартам не відповідає лише вода з джерела біля храму Святого Архистратига Михаїла на вулиці Симоненка. Там вміст марганцю у воді перевищує норму в 16 разів. Як показали останні дослідження, вживання води, надмірно збагаченої марганцем, призводить до зниження інтелектуальних здібностей у дітей. Постійне вживання питної води, в якій концентрація марганцю перевищує 0,1 мг/л, може спровокувати виникнення серйозних захворювань кісткової системи. Крім того, така вода залишає незмивні сліди на сантехнічних пристроях, утворює щільний осад.

В інших джерелах, що перевірялися, показники не перевищують граничні допустимі норми, проте в деяких вода далеко не найкращої якості.

Так, результати аналізу показали, що вода з джерела біля міського озера за своєю якістю не набагато краща за водопровідну (проте слід пам'ятати, що в цьому аналізі відсутній такий показник, як хлор). Перша більш жорстка, а отже утворює сильніший накип. Також вона містить значну кількість нітратів – 25 мг/дм³, які в концентрації більше 20 мг/л мають токсичну дію на організм людини. Постійне вживання води з підвищеним вмістом нітратів призводить до захворювань крові, серцево-судинної системи, викликає метгемоглобінемію у дітей. 

Вода з колонки на вул. Пулюя теж має певний вміст нітратів, а також заліза. Останнє погіршує органолептичні властивості води за рахунок слизоутворення, властивого залізобактеріям. Високий вміст заліза у воді призводить до негативного впливу на шкіру, може позначитися на морфологічному складі крові, сприяє виникненню алергічних реакцій.

Серед усіх джерел, що досліджувалися, оптимальні показники має лише вода з джерела у селі Підлісся. Вона підходить для постійного пиття та має мінімальний вміст хімічних елементів.

 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: