fbpx

У Франківську всередині пам'ятки архітектури старовинні двері замінили на пластикові. ФОТО

Суспільство 12:41, 14.06, 2017

В Івано-Франківську у будівлі військового госпіталю на вулиці Старозамковій, 2а автентичні двері замінили на пластикові.

Сьогодні активісти ГО "Франківськ, який треба берегти" забили на сполох. У пам'ятці архітектури 1842 року знищили автентичні двері, які слугували перегородкою між головним входом та приміщенням госпіталю. Голова громадської організації Марія Козакевич каже, що пропонувала безкоштовно відреставрувати їх, однак адміністрація закладу надала перевагу пластиковим дверям.

Працівники КЕЧу (квартирно-експлуатаційної частини) зняли старі двері та повантажили їх у робочу машину "швидкої медичної допомоги". Знищили навіть коробку з автентичною ліпниною. 

1

Активісти викликали поліцію. Однак правоохоронці нічого зробити не змогли, оскільки двері вже були зняті. Вони запропонували написати заяву, а з ситуацією розбиратиметься дільничний інспектор.

До присутніх вийшла працівниця госпіталю Валентина Іванівна. Вона почала переконувати, що вхідні двері адміністрація залишає, а забрали лише внутрішню перегородку, яка вже була нездала. Через неї військові, які зверталися у госпіталь, змушені були сидіти на протягах. А кошти на заміну дверей випрошували давно. Так, за 20 тисяч гривень поставили пластикові.

Марія Козакевич зазначила, що за 21 тисячу гривень їй вдалося відреставрувати старовинні дубові двері в Обласній дитячій бібліотеці на площі Міцкевича. При цьому зробили це за меценатські кошти і безкоштовно для закладу. Таку ж допомогу пропонували і військовому госпіталю, але тут відмовились, пояснивши, що "проплата в КЕЧ вже пішла". 

Представник КЕЧ Олександр Кур'ята сказав, що хотів, як краще.

"Ці двері були старі, гнилі, страшні. Що мені, і в кабінетах не міняти двері? – зазначив Олександр. – Коли вікна міняли, я брав довідку в Архітектурі і тоді робив це".

Адміністрація госпіталю та активісти домовилися, що принаймні вхідні двері залишаться. Активісти безкоштовно дадуть лак для їх покриття.

2

 

 

 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: