fbpx

"Дика ситуація": департамент освіти проведе збори в дитсадку, де порушують заборону збирати готівку з батьків

Суспільство 20:04, 16.05, 2017

Мами франківських дошкільнят зустрілися з начальником Департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради Ігорем Смалем з приводу поборів у дитсадках. І домовилися про батьківські збори в ДНЗ №12 за участю керівництва департаменту.

На прийом до головного освітянина Івано-Франківська Ігоря Смаля прийшли Ольга Прокопів та Наталія Коноп, чиї діти відвідують садочок №12 "Струмочок", а також Ірина Шуваринська, ДНЗ №27. Підтримку забезпечили учасниці громадської організації "Мами Прикарпаття".

Йшлося про забезпечення садочків санітарно-гігієнічними та мийними засобами і збирання готівки з батьків на це та інші потреби груп і дитсадків.  

Нагадаємо, міський голова Франківська Руслан Марцінків на одній з нарад повідомив, що кожна четверта гривня міського бюджету йде на освіту. Раніше мер разом із представницею Департаменту освіти Наталією Микулою на зустрічі з мамами дошкільнят запевняли, що "побори" в садках припиняються, оскільки всі витрати на ДНЗ міська влада бере на себе. Тоді батьки також скаржилися на те, що власним коштом купують в садки миючі та дезінфікуючі засоби, туалетний папір тощо. Тільки на "мийні" в садки мали виділити з міського бюджету майже 3 млн грн.

На зустрічі в Ігоря Смаля мами нагадали про обіцянку чиновника від освіти в кабінеті мера.  

Також Ольга Прокопів поскаржилася, що не отримала відповіді від керівництва Департаменту на своє звернення. "Я вже втретє письмово зверталася до вас із проханням вирішити проблему фінансування потреб садка №12, але відповіді не отримала, тому прийшла на прийом", – повідомила мама.

За словами Ольги, садок цьогоріч отримав 111 тис. грн з міського бюджету на інвентар. Але з батьків і далі збирають гроші.

"Зараз треба купити пісочницю для садка і коврик в групу. Команда здавати гроші від директора через вихователів надходить до батьків. Коли ми звернулися до завідуючої, вона сказала: не хочете купляти новий коврик, не подобається старий, то можете його зняти – хай діти граються на підлозі. Наші діти ще маленькі, вони майже весь час проводять на підлозі. От чому, коли є бюджетне фінансування, діти мають гратися на підлозі?.. Чому вистачає бюджетних коштів на коврик у вашому кабінеті? Вистачає на коврик у кабінеті завідуючої садком, а на коврик для дітей не вистачає?" – поставила питання начальнику департаменту освіти Ольга Прокопів.

Присутня на зустрічі головний бухгалтер Департаменту освіти пояснила, що ДНЗ №12 – на самофінансуванні. Розпорядником коштів є директор садка. "Ми не можемо змусити директора витрачати кошти так, а не інакше,  каже головбух. – Якщо завідуюча бачить, що грошей не стає, то пише на департамент подання про їх виділення".

Ані від дитсадка №12, ані від жодного іншого ДНЗ від початку року Департамент освіти та науки не отримав жодного подання про виділення грошей на потреби закладу.

"Але в цей час по всіх дитсадках йде неконтрольований збір готівкових коштів з батьків",  підкреслила голова ГО Мар'яна Вершиніна.

"Зараз я від вас почув, що зберігається практика збирання коштів. Але це нічим не підтверджено",  відбивався Смаль. Ольга Прокопів продемонструвала смс із відповідним текстом. Повідомлення надіслала інша мама з її групи.

Ігор Смаль запропонував "підняти" протокол наради з директорами дошкільних закладів міста, на якій ішлося про заборону збирати готівку в садках. "Всім чітко було доведено, що це заборонено", – сказав він.

Про збір готівки з батьків на миючі засоби повідомила і Ірина Шуваринська, що водить дитину в ДНЗ №27. На місяць для групи видали 5 упаковок туалетного паперу на 30 дітей. Ще мило і соду, повідомила вона. Дезінфікуючі засоби та решту докуповують батьківським коштом.

Головбух дефіцит санітарно-гігієнічних засобів пояснила тим, що не був проведений тендер. В першу чергу Департамент освіти та науки проводив закупівлі продуктів харчування для садочків і шкіл міста. Аж після цього взявся за "мийні".

"З 22 травня дитсадки отримають санітарно-гігієнічні засоби – стане до кінця цього року. Цими днями провели тендер через "Прозорро", вже укладена угода з постачальником на 742 тис. грн, це львівська фірма. З понеділка вже мають усім завезти",  повідомила головний бухгалтер.

Той мізер, яким змушені були користуватися дитсадки, був придбаний на 50 тис. грн "допорогових" закупівель, тобто без тендеру. На запитання батьків, чому тендери не були проведені раніше, чиновники послалися на особливості бюджетного року, планування і розподіл коштів міського бюджету. Щоби було більш переконливо, Ігор Смаль навіть запропонував мамам вибрати, що би вони самі купили для родини в першу чергу – хліб чи торт. Що з цих унаочнень мало відповідати миючим та дезінфікуючим засобам, які є обов'язковими в дитячих закладах, не уточнювали.

Наступні тендери, що їх планує впродовж червнялипня провести Департамент для ДНЗ, будуть стосуватися закупівлі матеріалів для ремонтів та постільної білизни.

Головбух також зазначила, що всі дитсадки надають платні послуги,  додаткові заняття з хореографії та англійської мови, що їх оплачують батьки,  відтак мають гроші на невеликі термінові потреби.

"Ми не впливаємо на витрати ДНЗ. Керівник сам визначає пріоритети. Ми тільки бачимо рух і використання коштів,  додав Ігор Смаль. – В цій ситуації директор не зовсім виконує обов'язки. Але ми не маємо права втручатися в господарську діяльність…"

В процесі дискусії директор департаменту освіти погодився, що у садку №12 склалася "дика ситуація" і що "це ненормально".

"З мого боку були неодноразові розмови з завідуючою. Вона клянеться, що немає збирання готівкових коштів. Всі директори знають про заборону. Всі дивляться мені чесно в очі і стверджують, що гроші йдуть тільки на благодійні рахунки і тільки з доброї волі тата й мами",  сказав Смаль.

Він звернувся до присутніх мам з тим, що батьки також мають впливати на керівника садочка. Як приклад навів садочки №1 та №35. "Збирайте батьківські збори, запрошуйте нас, тоді ми почуємо на місці",  запропонував директор департаменту. 

Домовилися, що ініціатором зборів з адміністрацією садка і батьками у ДНЗ №12 все ж таки виступить Департамент освіти та науки, якому підпорядковуються директори дошкільних закладів міста. Зустріч обумовили влаштувати 2 червня о 17.00.

Читате також: Франківські матері розповіли про порушення при благодійних внесках у навчальні заклади

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: