fbpx

Директора НПП "Гуцульщина", якого громада звинувачує у корупції, хочуть перепризначити на посаду без конкурсу

Суспільство 22:44, 26.03, 2016

Скандально відомого директора Національного природного парку "Гуцульщина" Василя Пророчука, якого громада і активісти звинувачують у масових незаконних рубках лісу на заповідній території та перетворенні парку на "сімейне підприємство", у Мінекології хочуть перепризначити на посаду без відкритого конкурсу.

Уряд продовжує практику призначання на відповідальні посади без конкурсу, заявив народний депутат України Юрій Дерев'янко

"З понеділка Мінекології має намір продовжити контракти з 8 директорами національних природніх парків на термін 5 років без конкурсу, усупереч декларації міністерства щодо прозорості призначень,  повідомляє Юрій Дерев'янко. – Серед 8 пропонованих директорів є кандидатура Василя Пророчука  директора НПП "Гуцульщина", на діяльність якого постійно скаржаться місцеві активісти. Лише останній вражаючий факт  подивіться на фото вирубки дерев в нацпарку під ширмою "сухостою для господарських потреб”.

Як зазначив Дерев'янко, Василь Пророчук він уже 14 років перебуває на цій посаді. "І от приклади “професійного господарювання”, про які повідомляють громадські активісти:

– зорганізовано сімейний підряд: чоловік  директор парку, дружина  бухгалтер парку,
70-річна теща виграє мільйонні тендери як директор фірми ТОВ "ПМК-77"  Катерина Стефурак,
заступник директора парку  родич дружини Юрій Стефурак, а двоє синів  як це не дивно  мають бізнес, пов'язаний з оптовою торгівлею деревиною, великим будівництвом;

– сотні гектарів земель лісового фонду незаконно передано в приватну власність. Ділянки приватизовані на підставних осіб, зокрема і працівників національного природоохоронного парку. За цим фактом відкрите кримінальне провадження та скасовано акти виділення земельних ділянок;

– десятки звернень місцевих активістів щодо несанкціонованої вирубки лісу, який "перепрофільовують" на санітарну рубку".

"Чому Мінекології приймає швидке та кулуарне рішення про продовження контрактів без конкурсу? Всі призначення мають відбуватися на засадах відкритих кадрових конкурсів. Це політика держави, яка є й вимогою суспільства після Революції Гідності. Також звертаюся до Прем’єр-міністра України терміново відреагувати на такий факт дій в.о. Міністра та провести службове розслідування",  пише Дерев'янко.

Зараз у мінекології хочуть продовжити контракт з Пророчуком ще на 5 років.

Як повідомляв КУРС, недавно у директора НПП "Гуцульщина" Василя Пророчука завершився контракт. Громадські активісти, депутати обласної ради, громада Косівщини вимагали у влади й правоохоронців ретельного розслідування діяльності Пророчука на посаді, зокрема незаконних рубок на території парку. Громадськість також закликає мінекології оголосити відкритий конкурс на посаду директора парку. 

Як писав КУРС, навіть в останні дні перебування на посаді Пророчук відзначився незаконною вирубкою понад сотні кубометрів деревини, що активісти зафіксували на фото і відео. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: