fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • "Дитяче взуття і в ньому маленькі кісточки": припускають, що біля міського озера у Франківську знайшли останки жертв НКВС. ВІДЕО

"Дитяче взуття і в ньому маленькі кісточки": припускають, що біля міського озера у Франківську знайшли останки жертв НКВС. ВІДЕО

Суспільство 18:31, 17.08, 2017

Прокладали кабель – відкопали рештки людей. В Івано-Франківську неподалік міського озера виявили масове поховання. Тепер науковці з'ясовують, від чиїх рук загинули щонайменше півсотні людей – нацистів чи НКВС?

На масове поховання випадково натрапив один із робітників підрядної організації. Він копав траншею під електричний кабель, аж раптом у землі виявив людські рештки. Неподалік розташоване старе єврейське кладовище. І енергетики спочатку не зрозуміли значення знахідки, аж поки про неї більше не розповіли місцеві, пишуть Вікна з посиланням на 5 канал.

Для однієї з родин те, що трапилося у цьому місці десятки років тому, – особиста драма. Нині пані Марії Дупляк – 87. Та вона досі добре пам’ятає, як дівчинкою крізь крихітне віконце на горищі дивилася на усі жахіття, які творили тут НКВС та нацисти:

"Отак люди йшли до самої темної ночі, до гробу своїми ногами, і діти свої несли, і всьо. І дідуньо нам казав, вийди там на горище, може, комусь розкажеш, як…"

Донька Марії Дупляк доповнює спогади жахливими подробицями:

"Мама говорить, що вони дітей не стріляли, живими кидали в яму, мами свої дітей душили… Тоті мами волос на собі рвали, то був такий писк і зойк, що це описати неможливо".

Нині на місці масового захоронення працюють науковці івано-франківського комунального підприємства "Пам’ять". Дослідники кажуть: шар людських решток лише уздовж однієї зі стін ями простягається більш як на 5 метрів. Іван Князевич, виконавець робіт КП "Пам’ять", зауважує:

"Люди ці не по-християнськи поховані, скидані хаотично. На цей час знайшли останки, в черепі якого проглядається кульовий вихід".

Оцінити кількість похованих дослідники поки що точно не можуть. Утім припускають: судячи із довжини та глибини траншеї, тут не менше півсотні жертв:

"Було виявлено дитяче взуття і в ньому маленькі кісточки, що свідчить, що це була мала дитина".

Науковці кажуть, у 40-х роках ХХ століття цю місцевість для захоронення жертв використовували як комуністичний, так і нацистський режими. Однак за знайденими артефактами – ґудзиками, рештками одягу та монетами – припускають: у виявленій могилі лежать останки жертв НКВС.

Ексгумації людських кісток науковці поки не роблять – чекають на офіційний дозвіл на проведення розкопок.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: