fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Політика
  • Екологічний дерибан: з обласного екологічного фонду можуть витратити мільйони гривень на сумнівні заходи і роботи

Екологічний дерибан: з обласного екологічного фонду можуть витратити мільйони гривень на сумнівні заходи і роботи

Політика 12:39, 02.03, 2016

Івано-Франківській обласній раді представили пооб'єктний розподіл 80 мільйонів гривень обласного екологічного фонду-2016. Голова депутатської комісії з питань екології та раціонального природокористування Михайло Якимчук та заступник голови облради Ольга Галабала відмовилися підписувати проект рішення і закликали громадськість та екологів ретельно проаналізувати доцільність видатків.

Рішення "Про фінансування природоохоронних заходів з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища за рахунок планових надходжень у 2016 році" на розгляд депутатів підготувало управління екології та природних ресурсів Івано-Франківської ОДА.

Пропозиції, викладені в документі, викликали обурення депутатів. Голова постійної депутатської комісії з питань екології та природних ресурсів обласної ради Михайло Якимчук повідомив, що не буде підтримувати такий розподіл коштів.

Про це він написав на своїй сторінці у соцмережі Фейсбук.

"На сайті обласної ради з’явився проект рішення про пооб’єктний розподіл 80 млн. грн коштів екологічного фонду. Ми з громадськими активістами і людьми ВОЛІ вже більше року боремося за те, щоб розподіл коштів екологічного фонду був прозорий та такий, щоб дійсно вирішував болючі екологічні проблеми області. Але, на жаль, запропонований розподіл екологічного фонду знову відбувається за незрозумілими принципами. 

Невже в Надвірнянському районі найбільшими екологічними проблемами є видання атласу та путівника дендропарку, будівництво екологічної стежки та будівництво вольєра для утримання копитних, на що пропонується витратити 856 тисяч грн?!!! Чи виявляти запаси природних рослинних ресурсів в Богородчанському районі на 290 тис. грн? Чи озеленювати Городенківщину на 220 тис. грн? 

А мільйони гривень витрачати на берегоукріплення, в частині доцільності яких не зрозуміло чи є потреба. Знову планувати робити об’єкти без проектно-кошторисної документації? 

Закликаю громадських активістів, журналістів та експертів-екологів до ретельного аналізу.

Обіцяю відкрите засідання комісії з цього питання.

Я не розумію, за що ми боремося, якщо і далі, вже після Революції Гідності, таке відбувається. Як голова екологічної комісії я не буду підтримувати такий розподіл", – заявив Михайло Якимчук.

Голову депутатської комісії підтримала заступник голови обласної ради Ольга Галабала.

"Івано-Франківська область має третій найбільший екологічний бюджет в Україні. На мене як на заступника голови облради, який курує роботу екологічної комісії, покладений контроль за виконанням такого рішення. Проте підписувати таке рішення вважаю неможливим",  зазначила Галабала.

80 мільйонів планових надходжень обласного екологічного фонду розподілені між структурами ОДА в такий спосіб: Департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури – 2,5 млн грн, Департаменту соцполітики – 1 млн 234 тис. грн та обласному управлінню екології – 695 тис. грн. Решта витрат – субвенції місцевим бюджетам.

У районах з екологічних коштів фінансують розчищення русел рік та берегоукріплення, будівництво очисних споруд та каналізації для шкіл, дитсадків, інтернатів, будинків культури тощо, а також придбання техніки й обладнання для збирання та вивезення відходів. Цікаво, що деякі з цих об'єктів фінансуються вже не перший рік, однак досі не завершені. 

Депутати хочуть, повідомив КУРСу Михайло Якимчук, спільно з громадськими активістами та екологами проаналізувати таку статтю видатків, як "відновлення та підтримання сприятливого гідрологічного режиму та санітарного стану річок" у районах області. Зокрема, такі заходи на Бистриці Солотвинській у селі Яблунька Богородчанського району коштують 950 тис. грн бюджетних коштів. А також визначити доцільність будівництва берегоукріплювальних та протизсувних споруд.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: