fbpx

Екс-директор "Гуцульщини" Пророчук бреше, щоб побудувати ГЕС в селі Зелене на Верховинщині

Суспільство 14:33, 13.12, 2016

Декілька тижнів тому всі мешканці села Зелене Верховинського району отримали дивний "подарунок" від ТОВ "Гідроенергобуд" – календар на 2017 рік зі світлинами малої гідроелектростанції та буклет, де розписано про всі нібито переваги будівництва ГЕС для місцевих громад. Зокрема, обіцяється "прийняти на роботу для обслуговування ГЕС 12-16 мешканців села Зелене".

1

2

3

Це зроблено з метою отримати згоду громади на плановане будівництво двох ГЕС: на потоці Шибений на місці колишнього озера Шибене та на річці Чорний Черемош вище прикордонної застави. Враховуючи невисоку водність, очевидно, що заплановані ГЕС будуть дериваційного типу, з трубами, в які піде більшість води з річки, пише Петро Тєстов, еколог ЕПЛ.

Засновник ТОВ “Гідроенергобуд” – Василь Васильович Пророчук, син колишнього директора НПП “Гуцульщина” Василя Пророчука. До того ця фірма була відома переважно як один з основних забудовників в Івано-Франківську і вже була причетна до деяких скандальних забудов.

Проект будівництва ГЕС Василь Пророчук (колишній директор НПП “Гуцульщина”) лобіює особисто, його неодноразово бачили в селі Зелене протягом останніх місяців під час зустрічей з депутатами сільської ради. Також він пробував навести контакти з представниками туристичної спільноти, обіцяючи, що побудована ГЕС буде “давати на вихідні воду для сплавів по Черемошу і не шкодити природі”. Щоправда, проект будівництва для оцінки реальності цих слів він громадськості так і не надав.

Варто відзначити, що потік Шибений входить до складу Карпатського національного природного парку, а річка Чорний Черемош має статус гідрологічного заказника по всій своїй довжині. І в них обох проживають червонокнижні види риб. Тому будівництво ГЕС в цьому місці протирічить чинному природоохоронному законодавству України.

А про відповідність реальності обіцянок про працевлаштування “12-14 мешканців села” та про “відсутність негативних наслідків від будівництва ГЕС” мешканці села Зелене легко можуть дізнатись у сусідів з Яблуниці та Пробійнівки, де на ГЕС працевлаштовані лише по декілька місцевих мешканців, а в літню пору русло річки є сухим.

4

ГЕС в с. Пробійнівка

Хочемо нагадати, що екологи ЕПЛ неодноразово порушували перед Василем Пророчуком питання будівництва ГЕС на р. Черемош в селі Розтоки, бо були здивовані пасивною позицією НПП “Гуцульщина” щодо цієї ГЕС. Хоча негативний вплив на природні комплекси Косівщини від неї був очевидний. При останній розмові, яка відбулась у серпні 2016 року, Василь Пророчук особисто запевнив еколога ЕПЛ Петра Тєстова, що він категорично проти будівництва “трубних” (дериваційних) ГЕС в Карпатах. Очевидно, що це була свідома брехня, бо саме в цей час Василь Пророчук пробує будувати таку ж саму трубну електростанцію.

Згідно з постановою НКРЕКП №1677 від 29.09.2016 розмір зеленого тарифу для малих ГЕС потужністю до 1 МВт становить 342,44 копійок за кіловат-годину. Тому будівництво ГЕС на потоці Шибений принесе Василю Пророчуку шалені прибутки. Це і є реальна причина всіх цих гарних слів та картинок, за якими стоїть знищення річки заради наживи.

Тому ЕПЛ закликає:

·         Мешканців Верховинщини та представників туристичної спільноти не вірити брехливим обіцянкам колишнього директора НПП “Гуцульщина” Василя Пророчука.

·         Василя Пророчука перестати витрачати свій час та гроші на лобіювання проектів будівництва ГЕС в селі Зелене, які суперечать чинному законодавству України.

·         Нового директора НПП “Гуцульщина” Юрія Стефурака активізувати роботу національного парку щодо протидії будівництва ГЕС на Черемоші в селі Розтоки.

Нагадаємо, у березні громадськість Косівщини протестувала проти наміру Мінекології без конкурсу перепризначити на посаду директора НПП “Гуцульщина” Василя Пророчука. Представники громади пікетували Мінприроди й домоглися рішення про оголошення відкритого конкурсу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: