fbpx

Експерти скептично оцінюють нову редакцію правил санітарної вирубки лісів

Суспільство 10:21, 02.10, 2016

Правила і нормативи, які регулюють санітарну рубку лісів, містять грубі помилки, що завдає шкоду лісу та дозволяє довільно класифікувати одержувану деревину.

Про це заявив в інтерв’ю "Главкому" Михайло Попков, експерт програми "Правозастосування й управління в лісовому секторі країн східного регіону дії європейського інструменту сусідства та партнерства" (FLEG II) та редактор видання "Український лісовод".

"Це створює широкі можливості для тіньового заробітку, а довести порушення складно. Якщо формальності дотримані, виконавець чистий перед законом, ну а законодавці ніколи ні за що не відповідають", – каже Попков.

28 вересня нові правила санітарних рубок були підтримані на урядовому комітеті.

"Думаю, на наступному тижні уряд прийме рішення. Суцільні санітарні рубки будуть заборонені. Виключення – це наслідки буревіїв, вітровалів, пожеж, всихання. Але в таких випадках до цього процесу буде залучатися комісія, представники місцевої влади, громадськість",  спрогнозувала подальший розвиток подій т.в.о. голови Держлісагентства України Христина Юшкевич.

Проте оцінку правилам у новій редакції експерти галузі дають не надто оптимістичну.

"Я дуже критично ставлюсь до нових санітарних правил,  висловлює свою думку експерт Михайло Попков. – Впевнений, що для вирішення проблеми треба переглядати весь комплекс нормативів, що регулюють рубки. Раніше опублікований варіант санітарних правил викликав багато зауважень, які були передані в Держлісагентство від проекту FLEG. Відповіді ми не отримали. Нинішню версію я побачив кілька днів тому. Мені здалося, що документ став гірше. Таке враження, що він створить більше проблем, ніж вирішить".

Поки питання "сірих" рубок доводиться вирішувати переважно в ручному порядку.

Як відомо, не так давно усім начальникам обласних управлінь лісового та мисливського господарства і керівникам лісгоспів було дане доручення від Держлісагентства оприлюднювати на сайтах повну інформацію про ділянки, де відбуватиметься будь-яка вирубка дерев.

Більшість, визнають експерти, цю настанову виконують. Та це не унебезпечує ані від "сірих", ані від "чорних" рубок. Проте у природоохоронців є можливість слідкувати, де і які рубки веде конкретний лісгосп, і за наявності підозр виїхати та оцінити, чи дійсно ця рубка санітарна.

"Завдяки цьому на початку року ми змогли виявити сумнівну рубка в межах Львова, у заказнику Чортова скеля. Підняли скандал, і її скасували",  говорить активіст-еколог Павло Тєстов.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: