fbpx

Автоматизовані виклики і цілодобова консультація лікаря, – реформу "швидкої" завершать цього року

Здоров'я 14:22, 01.03, 2017

Реформу "швидкої" або невідкладної системи медичної допомоги на Івано-Франківщині планують повністю завершити до початку наступного року.

Створення системи екстреної меддопомоги замість "швидкої" триває в області з січня 2014 року. "На сьогодні і в області, і загалом по Україні, це зроблено не так, як би хотілося", – відзнчив на сьогоднішньому брифінгу директор Департаменту охорони здоров'я Івано-Франківської ОДА Мирон Матейко. 

Тож упродовж 2017 року систему екстреної медичної допомоги в Івано-Франківській області дореформують.

За словами Матейка, на цей час на Франківщині створено три центри екстреної допомоги. Цьогоріч запланували ввести в роботу диспетчерську службу. Для цього передбачили 1,9 млн гривень. 

"Екстрена допомога у нас має бути такою, як ми бачимо в ближньому зарубіжжі, в будь-якому випадку має мати кращу якість, ніж невідкладна теперішня меддопомога", – сказав Матейко.

Створення оперативної диспетчерської дасть можливість звести воєдино всі виклики, які надходять з території області, пояснив Матейко. Диспетчерський пункт працюватиме на автоматизованій системі керування викликами. Всі машини екстреної меддопомоги оснастять навігаторами. Яка саме машина має рушити на виклик, визначатиме комп'ютерна система, залежно від того, де перебуває авто служби. "Це дасть швидкість реагування, економію часу прибуття, а також підвищить відповідальність медиків", – вважає головний лікар області. 

За його словами, у п'яти містах Прикарпаття, де намітили створити госпітальні округи, домовлено про створення відділень екстреної медичної допомоги. У трьох із них в лікарнях – на базі Коломийської та Калуської ЦРЛ та Івано-Франківської ЦМКЛ – вже створені відділення екстреної меддопомоги.

При оперативній диспетчерській запланували створити кол-центр, в якому цілодобово чергуватиме лікар. Він буде зв’язаний із бригадами на викликах, щоби надавати на догоспітальному етапі фахові консультації. Також в кол-центр матимуть змогу звертатися хворі та всі, кому потрібна термінова консультація лікаря.

Також заплановано прибрати з фукцій екстреної допомоги виїзди до хронічних хворих.

"Для цього треба забезпечити первинну ланку автомобілями, тоді буде кожен виконувати свої функції. Аналізуючи виклики "швидкої", бачимо, що майже половина з них – до хронічних хворих. І кількість таких викликів останнім часом зростає. Виїзди до хронічних хворих не є функцією екстреної допомоги, це має робити сімейний лікар. Якщо брати окремо тільки місто Франківськ, то вже сьогодні констатуємо: бачимо потребу, щоби в кожній поліклініці було дві-три машини для виїздів сімейних лікарів до хронічних хворих",  розповів директор обласного Департаменту охорони здоров'я.

Завершення реформи невідкладної допомоги і старт екстреної запланували на початок наступного року. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: