fbpx

Енергетики закликають прикарпатців споживати електроенергію раціонально

Суспільство 18:15, 09.09, 2016

У ПАТ "Прикарпаттяобленерго" закликають споживачів не перевантажувати електромережі, вмикаючи енергоємні прилади в години пікових навантажень, особливо у будинках старого житлового фонду.

З настанням осіннього періоду традиційно зростає споживання електроенергії, найбільше у години пікових навантажень – вранці і ввечері. Це призводить до перевантаження мереж та аварійних вимкнень електропостачання. Найбільше аварійних ситуацій стається у будинках старого житлового фонду, де електромережі не розраховані на такі навантаження, пише КУРС з посиланням на прес-службу ПАТ “Прикарпаттяобленерго”.

“При будівництві кожного будинку закладають параметри електромереж – трансформатор певної потужності, кабель чи провід певного перерізу тощо,  розповідає технічний директор ПАТ “Прикарпаттяобленерго” Олег Сеник.  А при майже одночасному включенні приладів, наприклад електроопалення, необхідна потужність зростає в десятки разів. Якщо при проектуванні будинку на кожну квартиру колись закладалося по 1,2-1,5 кВт, то нині потужність тільки одного приладу обігріву може становити 5 кВт”.

Наслідком перевантажень електромереж може стати пошкодження кабелів та проводів, відключення вимикачів в щитках, вимкнення захисту на підстанціях, пошкодження приладів обліку електроенергії, що може призвести до пошкодження побутових приладів.

Навіть якщо аварії не сталося, через одночасне ввімкнення електроприладів погіршується якість напруги в усьому будинку.

Щоб не допустити серйозних проблем з електропостачанням, споживачам варто дотримуватися споживання в межах потужності, передбаченої договором з РЕМ. Окрім цього, для уникнення аварій не варто вмикати декілька енергоємних приладів одночасно, слід проводити своєчасний ремонт та заміну внутрішньобудинкових електромереж, а також встановлювати прилади захисту від перенапруг, особливо для найбільш вартісної побутової техніки.

Якщо ж вказаної у договорі з РЕМ потужності недостатньо, споживач може замовити додаткову потужність на свій будинок у філії за місцем проживання.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: