fbpx

Фабрика фаянсової скульптури у Пацикові біля Станіславова: втрачена історія. ФОТО

Наша історія 22:07, 01.12, 2016

На фотографіях те, чого вже не існує, – фаянсова фабрика у Пацикові, теперішньому селі Підлісся під Івано-Франківськом, припинила своє існування у 1939 році.

Мандрівник і колекціонер історичних фото, франківець Роберт Ерік опублікував в мережі альбом світлин села Пациків. Тепер це село в Тисменицькому районі, яке межує з Франківськом, має назву Підлісся. 

Відомо, що фаянсове виробництво ляльок у Пацикові біля Станіславова постало в 1902 році. Професійну скульптуру європейської традиції для цього виробництва розробляли у 1910-ті роки знані художники-пластики Л. Дрекслєр, С. Чапек, Ю. Хмелінський, А. Попель.
 
В 1911–1914 роках із фабрикою фаянсових виробів Олександра Левицького в Пацикові співпрацювала відома галицька скульпторка і художниця Люна Амалія Дрекслер. В результаті цієї співпраці у творчості Люни Дрекслер з'явилася дрібна порцелянова та фаянсова пластика, з якою вона виставлялася у Мюнхені та в Парижі. А фабрика надбала лінію ексклюзивної порцеляни, створеної за ескізами художниці. 
 
1
 
Кращі скульптурні вироби цього підприємства є ідеально узгоджені відносно пропорцій, декору, соковиті за пластичним моделюванням, стилізовані і подекуди еротичні, зазначають науковці. Зберігаються відомі жіночі статуетки у музеях Львова, Лодзі та Варшави (останні дві збірки – Польща).
 
Про якість пациківського фаянсу можна зазначити, що художники того часу користувалися специфічно фарфоровими засобами виразності, їх напрацювання були надзвичайно цікаві в сенсі стилеутворення в українській скульптурі 1910-х років. Стиль підприємства за м’якою пластикою форм кореспондував з виробами Європи і примикав до кола професійних митців фаянсу.
 
2
 
З найбільш відомих творів того періоду називають керамічну скульптуру Олени Кульчицької, зокрема її твір "Принцеса і паж" 1910 р. Емансипованістю відрізнялися фіґурки учениці Антона Попеля Люни Дрекслер, яка створила серію фаянсових статуеток – дам у пластично розроблених шляпах, дещо подібних жанру "Парижанок" 1906 – 1911 років, а також Конрада і Теодора Хентшеля та Альфреда Кьоніга, майстрів югендстилю. 
 
Фаянсовий завод у Пацикові частково був зруйнований під час війни в 1914-1918 рр., але згодом його відновили, провели реконструкцію та модернізацію. До 1938 року продукція заводу із села Пациків регулярно експонувалася в спеціальному павільйоні у Львові.
 
На фото  виставковий павільйон Пациківської фабрики у Львові в 1928 році.
3
4
 
Фабрика припинила свою діяльність у 1939 році – з початком Другої світової війни і анексією Східної Галичини Сталіним.
 
Зараз у Підліссі не знайти решток фаянсової фабрики Пацикова. 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: