fbpx

Форум видавців готується до провокацій і посилює охорону, – офіційна заява

Суспільство 16:31, 13.09, 2017

Форум видавців, що стартував сьогодні у Львові, оприлюднив офіційну заяву щодо погроз від представників радикальних правих організацій.

Заяву опублікував Букініст. Подаємо повний текст:

"Вже понад місяць деякі учасники 24-го Форуму видавців у Львові (організатор ГО "Форум видавців") повідомляють про погрози на їх адресу в соціальних мережах, які стосуються їхньої творчості чи громадської діяльності.

Усвідомлюючи, що Україна залишається об’єктом російської агресії та гібридної війни агентів впливу ФСБ, ми готуємося до провокацій і посилюємо охорону всього заходу, а особливо подій, пов’язаних із проблематикою війни за незалежність, європейського майбутнього України, захисту прав і свобод громадян, протистояння усім формам "русского мира", в тому числі пропаганді людиноненависництва, ксенофобії, гомофобії тощо.

Ситуація погіршилася минулого тижня, коли на адресу  начальника СБУ у Львівській області, міського голови Львова Андрія Садового та голови Львівської обласної адміністрації Олега Синютки і з копією на ГО "Форум видавців" надійшов лист від зареєстрованих в Україні неформальних громадських організацій із погрозами, які стосуються двох подій нашої програми (лист в додатку).

Головний принцип ГО "Форум видавців" – це створення майданчика для спілкування усіх учасників суспільного життя. Саме це є невід’ємним констутиційним правом кожного громадянина незалежної європейської України. І ми не маємо наміру відступати від цього принципу. Наші спікери та учасники не порушують жодного закону та Конституції України.

Видавець і авторка книги скасували одну подію, з метою забезпечення безпеки дітей, але чи може нам хтось гарантувати, що провокації і бійки не будуть зчинені на іншій локації і при іншій нагоді?

Ми закликаємо громадськість, ЗМІ, силові структури та органи влади всіх рівнів, Українську греко-католицьку церкву забезпечити розголос потенційних загроз та надати учасникам і відвідувачам Форуму видавців у Львові гарантії безпеки, адже представники підписаних під згаданим листом громадських організацій за допомогою шантажу та погроз намагаються тиснути на нас і запроваджувати цензуру, а, як відомо з історії, від позбавлення свободи слова і самовираження до терору і злочинів проти людяності – пряма дорога.

Форум видавців у Львові є одним із найбільших фестивалів України та Центрально-Східної Європи, в якому цього року беруть участь автори, публічні інтелектуали, журналісти з 24 країн світу. Одразу ж після Форуму видавців у Львові відбудеться міжнародний ПЕН-конгрес, присвячений свободі слова та зусиллям, спрямованим на визволення з московської неволі українських в’язнів сумління, журналістів, письменників і діячів культури, ув’язнених та репресованих за їхні погляди. Тому напад на події Форуму дуже негативно відобразиться на іміджі нашої країни в світі, на перспективах європейської інтеграції та планах вступу України до НАТО, яка є не лише оборонною структурою, але й співтовариством вільних демократичних держав, де шанують права людини.

Зі свого боку ми готові запросити представників підписаних під листом громадських організацій та всіх охочих до мирної публічної дискусії у форматі круглого столу.

1

2

Ми просимо всіх співорганізаторів Форуму видавців: Львівську обласну раду, Львівську міську раду, Львівську обласну державну адміністрацію,  Міністерство культури, а також Міністерство внутрішніх справ, Міністерство закордонних справ, Адміністрацію Президента, Верховну Раду втрутитися в цю ситуацію і надати нам свої письмові роз’яснення, які дії будуть вжиті для недопущення провокацій і насильства, а також про порядок наших дій у разі виникнення загрозливої ситуації".

Заяву підписала Олександра Ковальголова правління ГО "Форум видавців".

Форум видавців у Львові проходить 13-17 вересня. Його організатори через погрози, про які йдеться в заяві, скасували презентацію книги Лариси Денисенко про дівчину, яку виховує гей-пара "Майя та її мами". 

Приблизно за тиждень до початку заходу до його організаторів і органів влади надійшов лист від десятка праворадикальних громадських організацій із вимогою скасувати акції, пов'язані з презентацією книжки Денисенко. І погрозою "самотужки вжити усіх можливих заходів", аби не допустити проведення заходу, якщо вимогу не виконають. Заплановану презентацію книжки вони назвали "провокаційною". А сам твір письменниці, за словами представника організації "Дух нації", одного з підписантів листа, Юрія Дадака, це "спроба легалізувати в суспільстві одностатеві шлюби".

Через погрози націоналістів організатори скасували лише презентацію книжки. Але обговорити її зможуть на подіумній дискусії "Чи готова школа говорити з дітьми на складні теми?", яка має відбутися в четвер, 14 вересня, за участю представників видавця та кампанії проти сексизму "Повага". Серед учасників – і сама авторка книжки Лариса Денисенко.

На Форумі видавців чекають ще гострих дискусій на історичному майданчику, де обговорюватимуть українсько-єврейські та українсько-польські стосунки, але до таких скандалів, як із дитячою книжкою, сподіваються, не дійде.

Загалом, у програмі Форуму 890 заходів та 14 тематичних кластерів за участю 168 видавництв, які видали кілька тисяч назв нових книжок спеціально незадовго до Форуму. Лише на конкурс "Найкраща книжка Форуму-2017" надійшло 447 видань від 90 видавництв. І хоча націоналісти після виконання їхніх вимог тепер обіцяють, що на інших акціях Форуму провокацій не буде, Олександра Коваль попросила львівську поліцію про додаткову охорону під час акцій, інформує DW.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: